Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Hardrockoví velikáni Deep Purple se za rok vrátí do Ostravy. Už poněkolikáté

Hardrockoví velikáni Deep Purple se za rok vrátí do Ostravy. Už poněkolikáté

29.10.2014 00:57 Hudba

Jedna z nejdůležitějších hardrockových kapel na světě, průkopníci žánru Deep Purple, se příští rok vrátí do Ostravy. Koncert se uskuteční 27. října 2015 v ČEZ Aréně a právě nyní byl spuštěn předprodej vstupenek. Informovali o tom ve středu pořadatelé. Hned na druhý den po ostravském koncertu kapela v čele se zpěvákem Ianem Gillanem zahraje také v Plzni.

Zvětšit obrázek

Deep Purple v aktuální sestavě, zpěvák Ian Gillan uprostřed.
Foto: Archiv

Kapela v minulosti v Ostravě koncertovala už několikrát, v Plzni bude hrát v příštím roce poprvé. Návštěvníci koncertů se mohou těšit na klasické evergreeny z její dlouholeté diskografie, ale také na úplné novinky, protože kapela i nadále tvoří nové písně.

Za dobu své existence prošli Deep Purple nejednou personální změnou. Ve skupině se vystřídala celá řada zvučných jmen. Mezi nimi například David Coverdale, Ritchie Blackmore nebo Joe Satriani. Jako poslední přišel do kapely hráč na klávesové nástroje Don Airey (ex Rainbow, Ozzy Osbourne atd.), který se s velkou vervou podílel i na komponování nových písní a stal se stálým členem skupiny. V roce 2003 se ozvali albem Bananas, které o dva roky později následoval počin Rapture Of The Deep. Obě alba jsou velice povedená a patří k tomu lepšímu, co Deep Purple vydali od své zlaté éry, reprezentované zásadními alby alby In Rock a Machine Head.

Poslední řadový počin vydali Deep Purple v roce 2013 pod názvem Now What?!, který je devatenáctým řadovým albem v jejich diskografii. Produkoval ho Bob Ezrin a dostalo se mu jen pozitivních recenzí. Dvě skladby na něm kapela věnovala Jonu Lordovi, který dříve v kapele působil a který v roce 2012 zemřel ve věku jednasedmdesáti let.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.