Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Dvojnásobný držitel Ceny Alfréda Radoka S.d.Ch. se poprvé představí v Ostravě

Dvojnásobný držitel Ceny Alfréda Radoka S.d.Ch. se poprvé představí v Ostravě

20.11.2014 05:29 Divadlo

Populární ostravská herečka Sylvie Krupanská, známá zejména z Divadla Petra Bezruče, bude účinkovat během scénického čtení dramatu Jelení příkop, jehož autorem je Miroslav Vojtíšek alias S.d.Ch. Čtení za účasti autora pořádá PLATO – platforma pro současné umění, akce se uskuteční 26. listopadu v Multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovice.

Zvětšit obrázek

Miroslav Vojtíček alias S.d.Ch.
Foto: Archiv

„Jelení příkop jsem psal jako reakci na státní pohřeb Václava Havla a nenaplněné očekávání konce světa v roce 2012,“ říká dramatik, loutkoherec, muzikant a hrobník S. d. Ch.

Jelení příkop uzavírá žánrově odlišný cyklus Lidská trilogie. Ta byla podle slov autora „napsána, aby variovala téma zklamaného očekávání v jeho nejkrutější poloze, v selhání naší představy o podobě a fungování duchovního světa.

S.d.Ch. je nejenom autorem prozaických, divadelních a rozhlasových textů, ale také výtvarníkem a skladatelem. Je držitelem dvou cen Alfréda Radoka za původní divadelní hru, a to za text Duchovní smrt v Benátkách (2013) a Zátiší ve Slovanu (2012).  Podle Marka Pokorného, uměleckého manažera PLATO, patří S.d.Ch bezesporu k nejvýraznějším českým dramatikům.

„Drama Jelení příkop vyžaduje výraznou ženskou hereckou osobnost, proto byla ke spolupráci přizvána Sylvie Krupanská, která ztvární Barboru Vilmu Katzovskou. Mužskou roli obsadí Lukáš Aki Houdek jako Krystal Hiršberský. Dále účinkují a zvukově doprovázejí Marek Pokorný, básník a publicista Ivan Motýl, Jaroslav Tvrdoň z nakladatelství Rubato a S.d.Ch,“ uvedla mluvčí PLATO Radka Feber.

U příležitosti prvního uvedení hry S.d.Ch v Ostravě vydává nakladatelství Divus ve spolupráci s PLATO soubor devíti her Misantropium.

Scénické čtení je součástí doprovodného programu PLATO – cyklu Odložená paleta, zaměřujícího se na rozšířené pole výtvarného umění v kontextu nových médií, literatury, filmu, hudby, tance a divadla.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.