Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Broskvička opět zasahuje aneb Horrorwatch chystá další film

Broskvička opět zasahuje aneb Horrorwatch chystá další film

23.11.2014 00:00 Atd.

Karvinská parta amatérských filmařů Horrorwatch pokračuje ve své spanilé jízdě. Poté, co tvůrci sdružení kolem svého guru Lukáše Bulavy šokovali bizarním krimihororem Oči starého kostelníka a černobílou uměleckou nudou Karbon, vracejí se ke svým komediálním kořenům s připravovanou novinkou Teď ne, Broskvičko.

Zvětšit obrázek

Zleva režisér Lukáš Bulava a herec Rudolf Schweser.
Foto: Lucie Ševčíková

První klapka padla v říjnu na hřbitově a diváci se mohou těšit na propracovanější techniku i údajně kvalitnější scénář. „Poprvé máme druhého kameramana a také už používáme standartní filmovou klapku,“ říká Lukáš Bulava, fanoušek klasických hororů a metalové hudby.

V natáčení jej podporují i členové rockové kapely Dog Eat Dog, kterým v létě natočil promoklip k turné po České republice. „Basák Dave Neabore z Dog Eat Dog má velké pochopení pro tento druh filmů, protože on sám je nadšený filmař. Díky vzájemné spolupráci slíbil, že nám nahrají k novému snímku úvodní melodii,“ říká Lukáš Bulava.

Momentálně je natáčení v plných obrátkách, ale protože jde o amatérskou produkci, není známo, kdy přesně bude „Broskvička“ hotová. Přesto už nyní mezi příznivci filmařů kolují rozmanité hlášky o tématech, která se v novince objeví. Nebude chybět narážka na karvinské drogové podsvětí ani pocta oblíbeným Bulavovým tvůrcům, kterými jsou nikoliv amatéři, ale ti nejproslulejší filmaři ze slunné Itálie 80. let minulého století, jako je například všestranný tvůrce hororů i komedií Lucio Fulci nebo král surrealistických thrillerů Dario Argento.

O čem tedy připravovaná filmová událost studia Horrorwatch bude? „Rozhodli jsme se navázat na děj našeho zatím asi nejúspěšnějšího snímku Šest prstů v zeleném, který byl poctou italskému žánru giallo (specifický filmový subžánr natáčený v Itálii od 60. let, který balancuje na hraně detektivky a hororu, poznámka redakce). Bývalí kriminalisté z Šestiprsťáka jsou sice bez práce, ale opět na stopě. V Karviné řádí další vrah a oni na jeho dopadení mají osobní zájem,“ naznačuje zápletku filmu režisér.

Na natáčení se podílí celý herecký tým, který se objevil v úspěšném snímku z roku 2012, sehraná parta ve složení Sylvia Matúšová, Barbora Kosiecová, Pussy Lover, Rudolf Schweser a Lukáš Uhrin. „Všechny známé tváře a šťavnatá zápletka k tomu,“ pochvaluje si Lukáš Bulava, jehož tvorbu dnes znají také diváci v zahraničí, díky festivalům, na které se jeho filmy dostaly.

Zapálené nadšenectví se ovšem tentokrát zřejmě změní v poloprofesionální práci, protože amatéři mají tentokráte dle svých slov propracovaný scénář a jsou tedy sehranější víc než kdy jindy. „Tentokrát jsme si trochu pohráli s Lukášem s dialogy a budeme trnout, zda jsme dokázali vystihnout tu našu karvinsku náturu … půjde o humor ryze regionální, což nemusí zcela chápat obyvatel a divák třeba z Dolního Němčí,“ směje se spoluscénárista a amatérský herec Rudolf Schweser, který ztvární jednoho z dvojice bývalých vyšetřovatelů.

A záhadná Broskvička? To je dcera druhého parťáka z týmu, která v předchozím snímku rozhodující měrou pomohla k dopadení nebezpečného pachatele a sériového vraha. Co ji potká tentokrát, na to si diváci musí počkat až na premiéru v příštím roce v některém z karvinských kin.

Samotný film ale není pouhou oblastní záležitostí, protože se na něm podílejí nadšenci z Orlové, Havířova i Ostravy, takže má ambice oslovit nejen čistě místního diváka, byť se záměrně nevyhne zdejšímu charakteristickému nářečí.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.