Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Do Ostravy míří kapela Choir of Young Believers, známá z písně pro seriál Most

Do Ostravy míří kapela Choir of Young Believers, známá z písně pro seriál Most

27.11.2014 00:00 Hudba

Jedna z nejúspěšnějších dánských skupin Choir Of Young Believers je dalším potvrzeným jménem čtrnáctého ročníku Colours of Ostrava, který se bude konat v polovině července příštího roku. Kapela, která je v Česku známá díky skladbě Hollow Talk z dánsko-švédského krimiseriálu Most, do Ostravy přiveze připravované nové album, které má vyjít na jaře.

Zvětšit obrázek

Dánská kapela Choir of Young Believers.
Foto: Archiv

Když skupina v roce 2008 vydala debutové album This Is for The White in Your Eyes, Dánové nezaváhali ani na okamžik – na nejvyšší ceně Danish Music Awards se shodli jednomyslně.

Skupina následně vyjela do USA, zaujala na festivalu SXSW, podepsala smlouvu s americkým labelem Ghostly International a dalším albem Rhine Gold si získala mezinárodní reputaci – třeba i společným turné s Depeche Mode – a pod stůl navždy padlo prvotní srovnávání s Fleet Foxes.

„Pokud ve skladbách Jannise Noya Makrigiannise slyšíte východní ozvěny a zvuky nezvyklých nástrojů, nejde o manýru, stojí za tím jeho dánsko-řecko-indonéský původ,“ říká hudební publicista Jiří Moravčík.

Skladatel Makrigiannis  začínal v kodaňské rockové skupině Like Placid a Choir of Young Believers byl zpočátku jeho osobní projekt, který se ovšem rozrostl do současné sedmičlenné sestavy připravující na jaro 2015 nové album.

Dalšími potvrzenými jmény pro Colours of Ostrava 2015 jsou britská indierocková kapela The Mispers, francouzští Black Strobe a také legendární jamajská dvojice Sly Dunbar a Robbie Shakespeare, která odehraje společný koncert s norským jazzovým trumpetistou Nilsem Petterem Molvaerem, kterého návštěvníci Colours již znají z jednoho z minulých ročníků. Festival se uskuteční od 16. do 19. prosince 2015.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.