Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Zpěvačka Bonnie Tyler se vrací do Česka, zazpívá i v bývalém plynojemu

Zpěvačka Bonnie Tyler se vrací do Česka, zazpívá i v bývalém plynojemu

6.12.2014 00:00 Hudba

Majitelka jednoho z nejvýraznějších hlasů světové poprockové historie, nezaměnitelná velšská zpěvačka Bonnie Tyler, se na jaře vrací do střední Evropy. Kromě tradičních koncertních sálů zazpívá také 23. dubna v ostravské multifunkční hale Gong, která vznikla přestavbou bývalého plynojemu v Dolních Vítkovicích.

Zvětšit obrázek

Zpěvačka Bonnie Tyler, majitelka nezaměnitelného hlasu.
Foto: Sergey Arzumanyan

Fanoušci budou mít možnost připomenout si její největší hity naživo. Celkem si Bonnie Tyler v České republice naplánovala tři koncerty (Brno, Ostrava a Praha), jeden přidá i na Slovensku.

Zpěvačka, která svou největší slávu zaznamenala v sedmdesátých a osmdesátých letech, patří společně s Tinou Turner mezi největší hvězdy ženského pop rocku. Některé její písně patří mezi nejzásadnější skladby světové populární hudby.  Její největší hit Total Eclipse of The Heart ve své době doslova trhal žebříčky všech světových hitparád.

Podobně masové obliby získala i píseň I Need a Hero, která byla původně určena pro soundtrack filmu Footloose. narozdíl od filmu ale nezapadla a stala se doslova hymnou jedné generace.

Třetí nejzásadnější písní zpěvačky je balada It´s a Heartache. Tu sice nahrála ve stejný čas jako její kolegyně Juice Newton. Narozdíl od verze americké písničkářky v podání Bonnie Tyler píseň porazila a okupovala ty nejvyšší pozice nejzásadnějších hitparád planety.  Známá je také píseň Islands, kterou pro Bonnie Tyler napsal skladatel a multiinstrumentalista Mike Oldfield.

Písně Bonnie Tyler se staly inspirací i pro české autory a interprety. Waldemar Matuška, Karel Gott i Marie Rottrová nazpívali v různých verzích píseň It´s a Heartache. Mnozí si jistě vybaví chytlavý text Eduarda Krečmara s názvem Jen se hádej. Lucie Vondráčková zase boduje s písní Ať je jak vítr, v originále v pojetí Bonnie Tyler jako I Need a Hero.

Koncerty zpěvačky, která si podmanila miliony fanoušků na celém světě, se uskuteční 21. 4. v bratislavské Aegon Aréně, 22.4. v brněnském Bobycentru, 23.4. v Multifunkční aule Gong v Ostravě a nakonec 25.4. v pražském Fóru Karlín.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.