Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Neveselé Vánoce ostravské kapely FiHa. V Praze ji okradli o všechny nástroje

Neveselé Vánoce ostravské kapely FiHa. V Praze ji okradli o všechny nástroje

25.12.2014 15:27 Hudba

Asi ty nejsmutnější Vánoce v životě prožívají členové ostravské kapely Fiha, které dosud neznámí zloději před koncertem v Praze ukradli veškeré nástroje a aparaturu. Kapela přišla o sedm kytar, elektrické piano, bicí soupravu, zesilovače i veškeré příslušenství. Ke krádeži došlo krátce před koncertem Václava Neckáře, kde FiHa vystupovala jako host. Muzikanti doufají, že se zločin podaří objasnit, protože nástroje jsou atypické. A pokud ne, zřejmě vyhlásí mezi fanoušky sbírku.

Zvětšit obrázek

Filip Rácz s ukradenou kytarou Ovation (kytara má prasklinku v krku pod kobylkou)
Foto: Archiv kapely

Ke krádeži došlo v pondělí. „Kolem půlnoci jsme přijeli do pražského hotelu Michle a dodávku jsme nechali parkovat přímo naproti recepci. Když jsme ráno vyjížděli na zvukovou zkoušku, kluci zjistili, že dodávka je totálně vybraná. Ztratilo se sedm kytar, komba, bicí, prostě skoro všechno. Potom přijela policie, všechno jsme sepsali a teď nám nezbývá, než věřit, že se nástroje najdou,“ řekl frontman kapely Filip Rácz, který škodu odhaduje na 300 tisíc korun.

washbum

Dvanáctistrunná kytara Washburn má světlou skvrnu pod lakem. (Foto: Archiv kapely)

Koncert v pražské Hybernii, kde se kapela objevila na jednom pódiu s Václavem Neckářem, nakonec ostravští muzikanti i přes velkou ztrátu odehráli. „Vystoupení jsme odehráli na nástroje Neckářovy skupiny Bacily, takže to bylo takové trošku punkové,“ dodal Filip.

kytara-gibson

Ukradená kytara Gibson Flying V. (Foto: Archiv kapely)

Kapela věří, že nástroje, jejichž fotografie deník Ostravan.cz zveřejňuje, by se mohly objevit v některém bazarů.

bici

Ukradená bicí aparatura s nalepenou LED páskou a logem kapely. (Foto: Archiv kapely Fiha)

„Byly hodně atypické, například brácha hrál na bicí, které byly průhledné a svítily. I kytary měly neobvyklé tvary. Tak snad se nástroje najdou. Pokud ne, budeme to muset nějak řešit. Možná prostřednictvím některého internetového serveru oslovíme fanoušky a uděláme menší sbírku alespoň na nejnutnější aparaturu. Muziku děláme už dost dlouho, abychom ji kvůli tomu pověsili na hřebík,“ uzavřel Filip Rácz.

korg

Piano Korg (menší dírka v jedné z klapek vyšších poloh, chybí kryt na potenciometru). Foto Archiv kapely

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.