Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Těžce zraněný bubeník Standa Hovadík si po roce a čtvrt opět zahrál na pódiu

Těžce zraněný bubeník Standa Hovadík si po roce a čtvrt opět zahrál na pódiu

11.1.2015 09:11 Hudba

Když na konci září roku 2013 utrpěl známý rockový hudebník Stanislav Hovadík těžký pracovní úraz v elektrárně, nikdo nedokázal říct, zda ještě někdy bude moci alespoň chodit. Díky lékařům, své rodině a přátelům dnes bubeník nejenom chodí o berlích, ale dokonce opět veřejně vystoupil na pódiu. Stalo se tak v ostravském klubu Barrák během sobotního koncertu, který pro něj uspořádalo několik kapel.

Zvětšit obrázek

Stanislav Hovadík vystoupil s kapelou FireDog.
Foto: Milada Nevrlá

Standovi, který hrával například v kapelách Evolution Dejavu, Mroš & The Voices, Steve Gander, FireDog, Up!Great nebo Barvy Lucky, se stal těžký úraz 30. září roku 2013, kdy při práci v elektrárně spadl z desetimetrové výšky. Utrpěl velmi závažná zranění včetně poranění lebky a mozku, zlomeninu ramene, zlomeninu všech žeber na pravé straně a dalších.

Zůstal zcela upoután na lůžko a doslova bojoval o život. První tři dny po úrazu mu lékaři nedávali velkou šanci na přežití.

Po několika operacích, zdravotních komplikacích a dlouhém léčení v nemocnicích zůstal v průběhu roku 2014 v domácím ošetřování, v péči svojí úžasné manželky Ivety, která s pomocí rodiny a přátel dělala a stále dělá maximum pro jeho uzdravení. V září pak nastoupil do Hrabyně na čtyřměsíční intenzivní rehabilitaci, která byla ukončena v prosinci těsně před Vánocemi. „Takové zlepšení jeho zdravotního stavu je zázrak!“ řekla v sobotu manželka Iveta Hovadíková. „Máme štěstí na hodné lidi okolo, kteří nám pomáhají a kteří dodávají potřebnou energii. Pokrok po rehabilitacích je veliký.“

standa-3

Standa se svou manželkou. (Foto: M. Nevrlá)

 

Standa je nyní většinu času na vozíčku, ale také už zvládá s pomocí druhého člověka krátkou chůzi s francouzskou holí. Dokonce chvílemi k ohromné radosti svých dvou dětí Terezky a Kubíka, svojí milované ženy a všech, kteří jej mají rádi, dokáže ujít kratší úsek i bez hole, jen s pomocí druhého člověka.

Druhá intenzivní rehabilitace v Hrabyni Standu čeká v průběhu tohoto roku. Jeho léčba ještě zdaleka nekončí. Bude pro rodinu velmi náročná časově i finančně.

Kamarádi a známí tohoto originálního bubeníka a skvělého člověka se na sobotní přátelské akci postarali o výbornou atmosféru svým nadšením, optimismem a energickou muzikou. Mezi vystupujícími byly například kapely FireDog, eR, Nice to Meet You, Marxova tchýně a Rezavé trubky.

standa-2

Zleva Jiří Štverka, Stanislav Hovadík a jeho manželka. (Foto: Milada Nevrlá)

 

Kolegové z kapely FireDog vzali během koncertu Standu na pódium, aby je během několika písniček doprovodil na cajon, za což sklidil veliký aplaus. Všem přítomným v klubu z pódia spolu se svojí ženou poděkoval za to, že přišli, za jejich podporu a za všechnu pomoc.

A Standův kamarád a kolega z kapely Jirka Štverka, který po celou dobu rodině Hovadíků pomáhá a který sobotní večer moderoval, lidem „vzkázal“, že mají mít ve Standovi vzor a být stejnými bojovníky jako on a rozhodně nic předem nevzdávat.

Milada Nevrlá | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.