Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Program Colours už se rýsuje: Nově potvrzeným jménem je Cinematic Orchestra

Program Colours už se rýsuje: Nově potvrzeným jménem je Cinematic Orchestra

12.1.2015 18:17 Hudba

Jedna z nejzásadnějších kapel nu-jazzu a downtempa, britští The Cinematic Orchestra, přijede v červenci na festival Colours of Ostrava. Kapela, která je spojená s kultovním vydavatelstvím Ninja Tune, bude v moravskoslezské metropoli koncertovat poprvé a bude bezesporu patřit k největším hvězdám nadcházejícího ročníku.

Zvětšit obrázek

Britská kapela Cinematic Orchestra.
Foto: Archiv

Zakladatelem a leaderem kapely je Jay Swinscoe. Student umění, milovník starého jazzu, soundtracků a uznávaný DJ našel ideální průsečík mezi downtempem, samplingem a prvotřídními jazzovými instrumentalisty, otevřenými k nacházení ideální synergie s elektronikou a klasickou hudbou.

Proslulé jsou především koncertní improvizace The Cinematic Orchestra, odvíjející se od nálady a atmosféry; na studiových albech pak od soulového, funky nebo hip hopového jiskření hostujících zpěváků Fontelly Bass, Patricka Watsona, Rootse Manuvy, Greye Reverenda nebo Lou Rhodes.

„Cinematic Orchestra představuje organickou skupinu bez pravidel, omezení a limitů. Tak je a bude definován. Nic specifického, jedná se o umění, skvělou a v jistém směru kontextuální nadčasovou hudbu, ve které nehledejte žádné tajemství. Zkrátka: to, co dělám, se mně líbí,“ řekl Swinscoe.

Diskografie Cinematic Orchestra není bohatá – skupina dává přednost koncertům a poslední dobou také vydavatelskému projektu Motion Audio. Vedle vynikajících studiových Every Day (2002) a Ma Fleur (2007) uchvátili hudbou k filmům: Man With A Movie Camera je avantgardní dílo ruského režiséra Dzigy Vertova z roku 1929 a The Crimson Wing: Mystery of the Flamingos animovaný film z dílny Walta Disneyho; v tomto případě se Cinematic Orchestra s Londýnským metropolitním orchestrem přiblížili nejvíc klasice.

Kompilační album In Motion #1 (2012) – opět soundtracky k filmové klasice – s nimi natáčeli americký klavírista Austin Peralta, Grey Reverend, rakouský elektronik Dorian Concept a budapešťská filharmonie. Cinematic Orchestra k filmu vzhlížejí, ale funguje to i obráceně: spousta jejich skladeb zní ve filmech a televizních seriálech.

Jiří Moravčík | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.