Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Festival Jeden svět bude vyzývat Ostravany: Praskněte své bubliny!

Festival Jeden svět bude vyzývat Ostravany: Praskněte své bubliny!

28.1.2015 00:00 Atd.

Narušit předsudky, pohodlné nevědomí a fámy šířené českou společností – to je cílem letošního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, jehož letošní motto zní Praskněte své bubliny!. Jeden svět se v Ostravě uskuteční již po šestnácté, a to od 12. do 20. března. Kromě Ostravy zavítá festival do dalších 33 měst České republiky.

Zvětšit obrázek

Výřez z jednoho z plakátů k festivalu Jeden svět, který vyzývá k praskání bublin.
Foto: Jeden svět

Jeden svět letos vzniká ve chvíli, kdy světem hýbou zásadní události jako útok na redakci satirického týdeníku v Paříži, válka na Ukrajině, rozpínání Islámského státu nebo nárůst rasismu v České republice podporovaný vrcholnými politiky. „Díky moderním technologiím můžeme dnešní dění prožívat takřka v přímém přenosu – sledovat vývoj, zaujímat postoje, aktivně reagovat. Přesto reagujeme zcela opačně – pouštíme k sobě jen vybrané zprávy, uzavíráme se do mentální rezervace. V ochranné bublině je nám příjemně, protože máme pocit, že to, co je venku, se nás netýká,“ vysvětluje ředitelka festivalu Hana Kulhánková. Upozorňuje zároveň, že takový pasivní postoj je zvlášť v dnešní globalizované době nebezpečný.

Právě proto Jeden svět vyzývá českou veřejnost, aby praskla své ochranné bubliny – například už tím, že navštíví projekce dokumentárních filmů s aktuálními tématy a po nich následující debaty. „Sami jsme si při výběru filmů praskli pár svých bublin, ať už o islámu, jihoamerických migrantech nebo třeba duševních chorobách,“ dodává Hana Kulhánková.

Symbolem letošního ročníku se stala ochranná bublinková fólie, které je třeba se zbavit. Kampaň připravil kreativní tým Michaely Klakurkové, Jana Žaloudka a Jana Látala ze studia Družina. „Každý z nás má nějakou svou ochrannou zónu. Takovou bublinkovou fólii, která sice chrání, ale taky uzavírá před světem. Festival Jeden svět chápeme jako možnost, jak si pár svých bublin propíchnout, mít větší kontakt se světem a tím, co se v něm děje,“ říká Michaela Klakurková.

V Ostravě bude festival probíhat současně na pěti místech, a to v Minikině, klubu Atlantik, kině Art, multižánrovém centru současného umění Cooltour a ve Staré Aréně. Kromě odpoledních a večerních projekcí jsou připraveny také speciální dopolední promítání pro základní a střední školy, projekce filmu pro rodiče i s dětmi nebo promítání v originálním anglickém znění. K tomu se mohou diváci těšit na množství debat s významnými hosty, workshopy a další bohatý doprovodný program, kterým organizátoři chtějí divákovi přiblížit hlavní témata festivalu a dát mu prostor se k nim vyjádřit, či se dále ptát. „Ostravští diváci se mohou těšit na 39 filmů pro veřejnost a 12 snímků pro školy, což dělá celkem 3 564 minut dokumentárního materiálu a nevšedních zážitků“, dodává Kristyna Konczyna, hlavní koordinátorka ostravského festivalu Jeden svět.

Letošní ročník Jednoho světa přináší také čtyři premiéry českých filmů, a to: Jenica & Perla, Zatajené dopisy, Stále spolu a Cukr Blog.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.