Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Soutěž kapel Break It zná vítěze, který si zahraje na ostravském Majálesu

Soutěž kapel Break It zná vítěze, který si zahraje na ostravském Majálesu

28.2.2015 17:03 Hudba

Finále třetího ročníku soutěže studentských kapel Break It, které se konalo v pátek v ostravském klubu Barrák, zná svého vítěze. Stala se jím kapela s poněkud krkolomným názvem Sækədʒəwiːə (čti Sekedžavia). Odměnou je možnost zahrát si na velkolepé akci Majáles 2015, která se bude i letos konat v Dolní oblasti Vítkovice, a to 29. dubna.

Zvětšit obrázek

Kapela Sækədʒəwiːə se stala vítězem 3. ročníku soutěže Break It.
Foto: Petra Filipová

Soutěž studentských kapel se konala za podpory Stavovské unie studentů Ostrava a Hudebního světa. Postoupily zde tři nejlepší kapely z předchozích kol, přičemž o vítězi kromě publika, které během večera vhazovalo své hlasy do připravených kelímků, rozhodovala i porota ve složení Filip Košťálek (organizátor soutěže), Martin Nevrlý (organizátor pravidelných Indie Sessions) a Barbora Žembová za organizátory Majálesu 2015.

Break It však není jen soutěž. Jde o projekt, který sdružuje a podporuje přihlášené kapely: „My organizátoři se podílíme i na jiných hudebních aktivitách nejen v Ostravě, a tak se stává, že se uvolní místo na zajímavé akci přesně pro kapelu, která si na Break It zahrála nebo v soutěži bodovala,“ řekl deníku Ostravan.cz organizátor Filip Košťálek.

Během finálového večera si mohli diváci užít tři zcela rozdílné koncerty mladých muzikantů. Jako první se předvedli poměrně ostřílení Porcelaine People z Havířova. Již sehraná šestičlenná skupina předvedla technicky dost možná nejlepší koncert ze všech účinkujících, nesoucí se v duchu indie rocku. Kapela, soudě dle aranží, dokáže umně vytěžit z alternativně rockových inspiračních zdrojů, jejichž echo se v hudbě havířovské party znatelně ozývá.

porcelaine_people

Kapela Porcelaine People na finále Break It. (Foto: Petra Filipová)

Ve výsledku však Porcelaine People upřednostňují melodičnost nad rozostřeným psychedelickým soundem ve prospěch popové zapamatovatelnosti jednotlivých písní. Je škoda, že tento povedený koncert podpořil nejmenší počet fanoušků.

Druzí soutěžící, Insane Desire, si už na nedostatek diváků rozhodně stěžovat nemohli. Kapelou zřejmě „dovezení“ fandové vytvořili mnohem hutnější atmosféru, než jaká byla u předchozího koncertu. Nemálo se na tom podílel zpěvákův stylizovaný projev rockové superstar, který zalepil nedostatky v podobě nepříliš invenčního exemplárního hardrocku a místy nepřesné intonace.

insane_desire

Insane Desire. (Foto: Petra Filipová)

Nicméně čtyřčlenná skupina z Ostravy publikum dokázala velmi úspěšně „strhnout“, což se ostatně u žánru heavy music přímo předpokládá.

Do třetice se představili čtyři členové kapely Sækədʒəwiːə. Lehce introvertní projev frontmana se střídal s jeho extenzivní polohou při vypjatějších rockových pasážích. Touto překvapivou expresí si kapela v průběhu večera získala několik fanoušků, kteří si na konci dokonce vyžádali přídavek. Navzdory rozkolísané rytmice nebo vzájemnému se hledání v rámci žánru i živého vystupování (pozn. kapela působí teprve od července minulého roku) oplývá kapela jistým druhem charisma, které nadchlo publikum i porotu a zajistilo kapele vítězství.

segedzavia_vitez

Kapela Sækədʒəwiːə. (Foto: Petra Filipová)

Sám Filip Košťálek pak prozradil, že porota vybírala mezi ,,Sekedžaviou“ a Porcelaine People: ,,Hlasování poroty vyšlo shodně pro obě kapely. Sækədʒəwiːə nás zaujala zejména atypickým hlasem zpěváka a svou živočišností. Porcelaine People to spolu už umí, pro mě osobně ale dnes jejich vystoupení nemělo onu vítěznou jiskru. Nakonec zaúřadovali lidé, kteří rozhodli ve prospěch Sækədʒəwiːə a my jsme jim dali za pravdu.“

Nezbývá než se těšit na příští ročník soutěže a záslužného projektu Break It a také mu popřát výdrž a více fanoušků, jež jsou nutným článkem k vytvoření pevnější půdy pro mladé a talentované hudebníky.

Petra Filipová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.