Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Je to blízko: Chystají se benefiční koncerty pro oběti ukrajinské války

Je to blízko: Chystají se benefiční koncerty pro oběti ukrajinské války

13.3.2015 08:51 Hudba

Tomáš Kočko, Downbelow, Filip M., Slepí Křováci, The Places, Mirai, Café Industrial a další dvě desítky kapel a hudebníků vystoupí na sérii benefičních koncertů pro Ukrajinu, které se budou konat 4. dubna na čtyřech místech Moravskoslezského kraje. Vstupné na koncerty, které ponesou společný název Je to blízko, bude dobrovolné, lidé ale budou moci přispět do kasiček humanitární organizace ADRA, která už delší dobu organizuje pomoc civilním obětem válečného konfliktu.

Zvětšit obrázek

David Stypka, frontman kapely Bandjeez.
Foto: Katarína Orešanská

Koncerty se budou konat v sále ZUŠ ve Frýdlantu nad Ostravicí, na náměstí Svobody ve Frýdku-Místku, v hospodě U Bobra v Raškovicích a v klubu Hudební bazar v Ostravě.

Iniciátorem akce nazvané Je to blízko je známý hudebník Ivo Saniter, který již v minulosti pořádal několik benefičních koncertů ve Frýdlantě nad Ostravicí, kde vyučuje na základní umělecké škole. I tentokrát mělo jít jen o jediný koncert v sále frýdlantské ZUŠ, díky aktivitě jeho hudebních přátel ale nakonec koncerty budou během jediného dne čtyři.

„Rádi jsme přijali pozvání na koncert do Frýdlantu nad Ostravicí, ale zároveň nás napadlo uspořádat něco podobného i na náměstí Svobody ve Frýdku-Místku, kam přijde určitě mnohem více lidí. Nakonec se přidala i Ostrava a Raškovice,“ říká David Stypka z frýdecko-místecké kapely Bandjeez, která na akci také vystoupí.

Výtěžek z koncertů použije ADRA na další finanční pomoc uprchlíkům, kteří už více než rok pobývají v různých provizoriích. „Peníze budou určeny na zaplacení nájmů, tepla, elektřiny a dalších potřeb včetně jídla. Vybraná částka doplní už běžící projekt v sedmi kolektivních centrech v okolí Kyjeva,“ uvedla mluvčí organizace ADRA Kateřina Piechowicz.

ADRA zahájila už začátkem roku program na pomoc těmto uprchlíkům a za přispění dárců i ministerstva zahraničních věcí rozděluje těm nejpotřebnějším finanční prostředky. „V sedmi centrech, kam česká pomoc směřuje, žije 300 dětí. ADRA se pokusila snížit jejich psychickou zátěž například tím, že pro ně pořádá výlety a odpolední programy. Důležitá je také psychosociální pomoc těm, kteří přišli o svůj domov a své blízké. Hlavně na dětech se tyto zážitky podepisují velmi krutě. Některé přestaly mluvit, jiné mají noční můry, pomočují se. Už teď je jisté, že na Ukrajině roste generace, která si ponese trauma války do konce života,“ říká Kateřina Piechowicz.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.