Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba VIDEO: Ostravští muzikanti vzdávají hold nemocnému umělci Banymu i všem handicapovaným

VIDEO: Ostravští muzikanti vzdávají hold nemocnému umělci Banymu i všem handicapovaným

19.3.2015 19:41 Hudba

Nejen ostravskému hudebníkovi a výtvarníkovi Jiřímu Banymu Tomáškovi, ale všem dalším lidem, kteří nemohou kvůli své nemoci, stáří nebo jinému handicapu vést plnohodnotný život, je věnován nový videoklip ostravské skupiny Filip M., který má nyní svou premiéru na stránkách deníku Ostravan.cz. Ve videu k písni Čaruj brácho účinkuje řada hudebníků, se kterými těžce nemocný Bany v minulosti hrával. Jak známo, muzikant je bohužel už třetím rokem po mozkové mrtvici upoután na lůžko. Klip byl zveřejněn v den jeho 46. narozenin.

Zvětšit obrázek

Jitka Andrašková a další ostravští muzikanti v novém klipu.

Klip byl natočen na jeden záběr a evokuje pocit člověka, který jen bezmocně sleduje dění kolem sebe. Přestože je píseň inspirována nelehkým osudem známého ostravského hudebníka, věnuje ji kapela všem lidem, kteří se nemohou z důvodu svého handicapu bezstarostně radovat.

„Píseň Čaruj brácho jsem napsala loni v létě. Slunce, zelené voňavé stromy, modré nebe – to všechno vnímáme jako samozřejmost. Mnoho lidí přitom nebere na vědomí, že existují důchodci či handicapovaní lidé, kteří třeba několik let neopustili svůj byt, protože to prostě technicky není možné,“ říká zpěvačka kapely Filip M. Jitka Andrašková, která je Banyho partnerkou a stará se o něj.

„Přes léto se s Banym snažím jezdit na invalidním vozíku na procházky nejčastěji, jak je to možné, ale zbytek roku je opravdu uvězněn v bytě bez možnosti svobodně se rozhodnout, že chce jít ven,“ říká Jitka. „Když se zdravý člověk konfrontuje s příběhy lidí odkázaných na pomoc druhé osoby, nutně mu to otevře oči a uvidí, co dřív neviděl. Uvidí, že slunce, zelené voňavé stromy a modré nebe nejsou samozřejmost – a setsakramentsky si jich začne vážit,“ dodává Andrašková.

Jiří Bany Tomášek a jeho partnerka JItka Andrašková na archivním snímku.

Jiří Bany Tomášek a JItka Andrašková na archivním snímku. (Foto: Tomáš Václavek)

Kapela svoji píseň Čaruj brácho natáčela loni v létě ve studiu Mroš jako singl a už od počátku měla v úmyslu udělat k ní video. Na pomoc si přizvala režiséra Marcela Petrova, se kterým už loni natočila velmi zdařilý klip k písni High & Low.

„Měl skvělý nápad natočit všechno na jeden záběr jako pohled člověka, který skutečně leží v posteli a jen kouká, co se kolem něj děje, navíc si pohrát s reálným časem. Natáčeli jsme v televizním studiu v Radvanicích začátkem března. Kameru zajistil Patrik Hoznauer a musím říct, že spolupráce s Marcelem i Patrikem je naprosto dokonalá.  Jelikož jsme měli na natočení jediný pokus, trochu jako ve filmu Trhák, celý proces jsme asi půl dne nacvičovali a pak se prostě mávlo a děj se vůle boží….A myslím, že se udála moc pěkně,“ uvádí Jitka Andrašková.

Píseň Čaruj brácho podle ní představuje jakýsi pohled člověka, který ztratil svou osobní svobodu a sleduje svět pouze přes okno. „Není ale vůbec smutná, srdceryvných songů jsou na světě mraky, tak proč přidávat dříví do lesa? Mně šlo naopak o to, trochu lidem připomenout, že se máme krásně a nemusíme hledat všechny poklady světa, že ten největší máme na dosah ruky. Oslovení Čaruj, brácho pak totiž můžeme chápat jako výzvu sami sobě, my jsme ti největší kouzelníci, kteří si tvoří svůj vlastní svět a život, rozhodnutími a pohledem na něj,“ vysvětluje zpěvačka.

Na závěr na dotaz deníku Ostravan.cz dodává, že Banyho stav je několik posledních měsíců v podstatě stejný. „Vědomí se lepší, ale i přes různé alternativní kůry, které jsem mu mohla díky finanční pomoci přátel poskytnout, je tempo velmi pomalé. Nicméně naprosto nepochybně komunikuje pomocí očí. Takže vím, kdy řekne ano, a kdy ne. Naučil se zavrtět hlavou, a jak už má těch ženských ošetřovatelek kolem sebe asi dost, velmi rád to používá. Zázrak se do této chvíle nestal, ale máme času dost. Kam společně dojdeme, tam dojdeme, budoucnost neznáme nikdo,“ uzavřela hlavní protagonistka kapely Filip M.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.