Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Kino na hranici nabídne stovku filmů. Přijedou Polívka a Vášáryová

Kino na hranici nabídne stovku filmů. Přijedou Polívka a Vášáryová

25.3.2015 00:00 Atd.

O tom, že hranice nemusí vždy rozdělovat, se lze na přelomu dubna a května přesvědčit v Českém Těšíně a polském Těšíně. Po celých šest dní bude toto jedinečné souměstí, které se rozkládá na území dvou států, opět patřit filmu. Koná se zde již sedmnáctý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici. Milovníci dobrých filmů by si tak v kalendáři měli rezervovat týden od 28. dubna do 3. května.

Zvětšit obrázek

Boleslav Polívka bude hostem festivalu Kino na hranici.
Foto: Archiv

Pro návštěvníky je připraveno přes 100 filmů rozmanitých žánrů a druhů, filmy starší, nové i ty nejnovější. Kvalitní novinky, které vznikly v Česku, Polsku a Slovensku v uplynulém roce, budou letos tvořit skoro polovinu nabízených titulů. Diváci se tak mohou těšit například na oceňovanou Cestu ven Petra Václava či režijní debut Miroslava Krobota Díra u Hanušovic, polské drama Město 44 Jana Komasy či tragikomedii Obyvatel Jerzyho Stuhra.  Ze slovenských novinek by si diváci neměli nechat ujít dokumentární snímek Dano Dangla a Lukáše Zednikoviče 38, který přibližuje životní příběh slovenského hokejového hráče Pavola Demitry.

„Z hlediska novinek v letošním roce posilujeme ukrajinský a maďarský element o několik aktuálních filmů, ale hlavní novinky budou samozřejmě nové sekce a nové filmy, které už tradičně vybíráme na základě kvality. Takže lze s trochou nadsázky říci, že náš výběr kupříkladu mezi filmovými novinkami české, polské a slovenské tvorby představí určitě to nejlepší z umělecky ambiciózních snímků poslední sezóny. Naši diváci se tedy nemusejí komplikovaně pídit po tom, který film stojí skutečně za to a kde si ho mají najít, u nás v Těšíně na Kině na hranici dostanou přehledně seřazený výběr toho nejlepšího během šesti dnů přehlídky v jednom městě a šesti promítacích místech,“ láká k návštěvě Kina na hranici dramaturg a programový ředitel v jednom, Martin Novosad.

Pokud jde o atraktivní hosty, kteří doprovodí letošní program a budou s návštěvníky diskutovat po projekcích svých filmů, je třeba zmínit legendu slovenské režie Stanislava Párnického. „Toho doprovodí jeden z jeho bývalých studentů a dnes už také slavný tvůrce Martin Šulík. Dále pak ze Slovenska dorazí i herečka Emília Vášáryová a z české strany doprovodí svou výběrovou retrospektivu herec Boleslav Polívka,“ vyjmenovává další vzácné hosty letošního Kina na hranici Martin Novosad. Z polských hostů je vhodné upozornit na herečku Katarzynu Figuru, která bude hostem letošní přehlídky.

„A pochopitelně ke každému novému českému, polskému či slovenskému filmu očekáváme spoustu dalších herců a filmových tvůrců, takže je třeba sledovat naše webové stránky a facebook, kde týdně přibývají aktuální informace o programu i hostech či doprovodných akcích,“ připomíná Novosad.

Promítat se bude na šesti místech, z nichž jedno se nachází pod širou oblohou.  Mimořádně oblíbené venkovní projekce se budou konat na Zámeckém vrchu v těsné blízkosti Piastovské věže.

Samozřejmě ani letos nezůstane nabídka Kina na hranici jen u filmů. Milovníci umění všeho druhu mohou po filmech zamířit do Hudebního klubu, který je situován v prostorách zámeckého návrší v polském Těšíně, kde se na pódiu vystřídají česká indie-popová kapela ILLE, kultovní Tata Bojs, slovenští Billy Barman nebo polští The Abstinents. Zahajovat letošní program festivalového klubu bude hudební projekt polské spisovatelky Doroty Masłowské MISTER D.  Po skončení koncertů DJ’s pozvou návštěvníky k účasti na after party.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.