Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Soutěž kapel Líheň míří do finále, hostem večera bude Insania

Soutěž kapel Líheň míří do finále, hostem večera bude Insania

28.4.2015 00:00 Hudba

Letos po deseti letech nikoliv v Ostravě, ale v Havířově se bude konat finále největší tuzemské soutěže amatérských kapel Radegast Líheň. Do finále čtrnáctého ročníku, které se koná v sobotu 9. května, se probojovaly čtyři kapely. Patronem finále bude kapela Insania, která během večera i vystoupí.

Zvětšit obrázek

Hostem večera bude Insania, jejíž členové doplní porotu.
Foto: Archiv kapely Insania

Ze základních kol a ze dvou semifinále postoupily do závěrečného klání čtyři kapely – Eleanor Gray, Los Pardidos, De ImperFaction a také folkař s přezdívkou Ptakustik.

Velké finále za účasti čtyř finalistů se koná v sobotu 9. května v havířovském klubu Stolárna, a to od čtvrté odpolední. Finále se tak vrací do města, kde soutěž vznikla původně jako konkurs na dnes již neexistující festival Inkubátor.

„Návrat na domácí půdu soutěže se koná po deseti letech jako poděkování za podporu vedení města Havířov a také všem fanouškům, kteří havířovský klub pasovali na perlu soutěže. Podle soutěžících nehrát alespoň jednou v Jazz clubu znamenalo jako na letošní soutěži vůbec nebýt,“ řekl ředitel soutěže Marek Slonina.

Hostem letošního finále budou držitelé několika Andělů, temně rocková kapela Insania. Její členové doplní početnou porotu a na závěr večera se chopí svých nástrojů a celý večer uzavřou.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.