Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Floex zavítá do Ostravy, vystoupí v Cooltouru

Floex zavítá do Ostravy, vystoupí v Cooltouru

28.4.2015 15:40 Hudba

Oceňovaný hudební projekt Floex, za kterým stojí skladatel a multimediální umělec Tomáš Dvořák, se po dlouhé době představí v Ostravě. Ve čtyřčlenné sestavě Floex zahraje v úterý 12. května. Role předskokanů se zhostí ostravští Sylvos.

Zvětšit obrázek

Tomáš Dvořák a jeho projekt Floex přijede do Ostravy.
Foto: Archiv Floex

„Hudební projekt Floex je jedním z nejzásadnějších počinů na poli české elektronické hudby,“ říká hudební dramaturg Cooltouru Filip Košťálek, „Jsme rádi, že se tento koncert uskuteční právě u nás,“dodává. Současné turné projektu Floex čítá celkem osm zastávek, z toho pouze čtyři jsou v České republice. Zbytek produkcí se odehraje v Německu.

Skladatel, klarinetista a producent Tomáš Dvořák ve své tvorbě bravurně propojuje relativně izolované styly, jakými jsou současná elektronická hudba, jazz a nu-jazz a klasická vážná hudba. Do Ostravy přijede s kapelou ve složení Sára Vondrášková – zpěv a metalofony, Jirka Javůrek – klarinety a Marián Petržela – bicí.

Floex na sebe poprvé upozornil vydáním alba Pocustone v roce 2001. Deska byla velice pozitivně přijata kritikou a oceněna cenou Anděl. Úspěch Floex zopakoval o deset let později s druhou deskou Zorya, která byla též nominována na cenu Apollo a Vinyla a i na mezinárodní cenu Quartz. Oblíbené jsou také soundtracky k počítačovým hrám Samorost a Machinarium.

V  Cooltouru bude Floexovi předskakovat ostravská kapela Sylvos. Za touto kapelou stojí Martin Dytko, jehož ambientní večery lze navštěvovat v absintovém klubu Les, Kristýna Kubinová z uskupení Café Industrial, VJ David Pacult a bubeník Mirek Krejsa.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.