Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Janáčkův máj je těsně před zahájením, do Ostravy míří zástupci téměř stovky festivalů

Janáčkův máj je těsně před zahájením, do Ostravy míří zástupci téměř stovky festivalů

22.5.2015 00:00 Hudba

Jubilejní 40. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj hlásí, že má téměř vyprodáno. Festival se koná od neděle 24. května do pondělí 8. června v Ostravě i v několika okolních městech a obcích. Letos si navíc dá v Ostravě rendez vous celá festivalová Evropa!

Zvětšit obrázek

Na 40. ročníku Janáčkova máje zazpívá i Adam Plachetka.
Foto: Petr Kurečka

„K dnešnímu dni potvrdilo účast 98 ředitelů a generálních manažerů velkých evropských festivalů! Do Ostravy přijedou na konferenci Evropské festivalové asociace pořádanou v rámci Janáčkova máje,“ informoval mediální zástupce festivalu Petr Bohuš.

Pozornost je nyní směřována na tuto neděli, kdy se poprvé otevřou pomyslné brány festivalu a Janáčkův máj bude oficiálně zahájen. Za několik desítek hodin se představí Janáčkova filharmonie Ostrava se svým šéfdirigentem Heiko Mathiasem Förstrem. V Domě kultury města Ostravy v neděli 24. května v 19 hodin společně uvedou „německou“ Sinfoniettu a Příběhy tisíce a jedné noci, Šeherezádu Rimského-Korsakova. V dalších 15 dnech bude v 8 městech uvedeno dalších 20 festivalových koncertů.

Festival se letos kromě Ostravy uskuteční také v dalších sedmi městech a obcích Moravskoslezského kraje. „Vedle Janáčkovy filharmonie Ostrava se představí Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Filharmonie Bohuslava Martinů, Moravská filharmonie Olomouc, Liverpoolská královská filharmonie a Česká filharmonie, která na závěrečném festivalovém koncertu odehraje pod taktovkou svého uměleckého šéfa Jiřího Bělohlávka Mahlerovu 3. symfonii,“ sdělil ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Bohatá bude rovněž letošní nabídka komorních orchestrů. „Z Holandska přijede Amsterdam Sinfonietta, z Polska Wroclaw Baroque Ensemble, z českých souborů to bude Janáčkův komorní orchestr, Collegium Musicum Brno a Camerata Zlín,“ dodal Javůrek.

Impozantní podle něj bude letošní přehlídka klavíristů: přijedou Paul Lewis, Rafal Blechacz, Jonas Vitaud či Karel Košárek. Vedle jazzového tria Josefa Vejvody vystoupí i mezinárodní jazzová formace legendárního českého kontrabasisty Františka Uhlíře.

Zajímavostí letošního festivalu bude koncert Brněnských violoncellistů se sopranistkou Marií Fajtovou s velice originálním programem, a především pak projekt Den slezských varhan, v němž se v Ostravě, Hlučíně a Ludgeřovicích postupně představí Trio barokní hudby, Petr Rajnoha, Petr Čech a Pavel Rybka. „Zasvěceným průvodcem koncerty bude Jaroslav Tůma,“ řekl Javůrek.

Neméně zajímavým bude hudebně – dramatický večer s legendární operní pěvkyní Soňou Červenou.

„V sólových recitálech se představí violoncellista Jiří Bárta a houslista Ivan Ženatý, k vrcholům Janáčkova máje 2015 bude jistě patřit i pěvecký večer Adama Plachetky s áriemi světových operních tvůrců,“ doplnil ředitel festivalu.

Každý z festivalových koncertů je profilován jako samostatný a programově vyhraněný večer – například kompletní provedení suit pro sólové violoncello J. S. Bacha, skladby pro soubor violoncell, večer melodramů, symfonický jazzový koncert a podobně.

„Součástí Janáčkova máje je také přehlídka nejlepších českých mladých umělců a koncert vítězných prací skladatelské soutěže Generace – jediné svého druhu v Evropě,“ dodal Bohuš. Skvělé výkony mladých umělců, kteří nastudovali skladby svých vrstevníků ze zemí V4, je možné obdivovat již ve středu 27. května v 17 hodin v inspirativním prostředí Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.