Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Vladivojna pohřbila Bananu a svolává Vladivojsko. Zaútočí s ním na ostravský hrad

Vladivojna pohřbila Bananu a svolává Vladivojsko. Zaútočí s ním na ostravský hrad

25.5.2015 00:01 Hudba

Zpěvačka, skladatelka a výtvarnice Vladivojna La Chia opět šokuje. Její fanoušci, kteří se těšili na comeback ostravské kapely Banana, nechť na všechno zapomenou. Vladivojna oznámila, že pokus o navázání na šestiletou spolupráci ztroskotal a Banana, která měla mimo jiné vystoupit na festivalu Slezskoostravský Rockfest, je minulostí. Místo toho Ostrava zažije koncert nové metalové kapely Vladivojsko, ve které umělkyni doprovodí o deset let mladší hudebníci.

Zvětšit obrázek

Zpěvačka, skladatelka a výtvarnice Vladivojna La Chia
Foto: Archiv umělkyně

„S kluky z Banany jsme se dohodli, že definitivně ukončíme činnost. Chtěli jsme navázat na společných šest let a tři super alba, ale prostě to nejde. Koncerty, které jsme dosud odehráli, byly parádní, ale aby kapela fungovala, je potřeba hlavně tvořit nové věci, a v tom byl problém. Nemůžeme se scházet ve zkušebně a intenzivně makat, protože nás od sebe dělí 400 kilometrů a každý jsme už prostě někde jinde. Mrzí nás to všechny, ale než se udržovat v agónii, tak je lepší to rozpustit,“ oznámila Vladivojna.

Druhým důvodem rozpadu Banany je skutečnost, že Vladivojna založila novou crossover-metalovou kapelu Vladivojsko, a to s několika hudebníky, se kterými se seznámila náhodou.

11311734_10206973127074446_664161787_o

Logo nové kapely Vladivojsko, kterou vede Vladivojna.

„Na jejich zkoušku mě přivedla po představení kamarádka Tereza Brodská, ať si je poslechnu. No, a já pak s nimi trošku pracovala a kluci mě po zkoušce požádali jestli bych je nekoučovala. Tak jsem to zkusila a nějak to dohromady sedlo. Nejdříve jsem jim chtěla pomoci najít zpěváka, pomoci jim s tvorbou a dovést je až k natočení debutového alba, které bych jim produkovala. Jenže ten jejich čistý entuziasmus mě nadchnul a kromě toho jsem cítila, že to opravdu někam směřuje. A tak jsem se rozhodla, že bych to s nimi rozjela naplno,“ řekla Vladivojna deníku Ostravan.cz.

Vše je sice teprve ve stadiu zrodu, Vladivojsko by ale mělo má během jediného měsíce začít koncertovat. „Pokud to zvládneme, tak koncertní premiéra bude 20. června v Jeseníkách a druhý koncert by se měl odehrát na Slezskoostravském Rockfestu. Vím, že je to trochu šílenství, ale já mám ráda dobrodružství,“ dodala.

V současné době má podle ní Vladivojsko připraveno asi sedm společných písní, na kterých pracuje ve zkušebně. „A protože kluci jsou na počátku, tak jsem jim dala za úkol naučit se 4 věci od Banany a dvě moje sólové,“ dodala Vladivojna

„Myslím si, že po čtyřech jemných sólových albech a třech soundtracích je čas i na nějaký ten masakr. Samozřejmě, že intenzivně koncertuji i se svým sólovým programem, ale přišel čas, aby tu křehčí polohu doplnila i ta druhá, drsná jak sviňa,“ dodala.

Slezskoostravský Rockfest, na kterém se jedna z nejvýraznějších umělkyň pocházejících z Ostravy představí s kapelou Vladivojsko, se uskuteční letos netradičně již na začátku léta, a to 4. července na Slezskoostravském hradě. Letošní ročník se odehraje zejména ve znamení legend – přijede na něj Radim Hladík s kapelou Blue Effect, legendární brněnský Progres 2, Vilém Čok s kapelou By-Pass, slovenská kapela Iné kafe, ale také kapely Abraxas, Imodium, Blackshard, Salamandra a mnoho dalších.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.