Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Chystá se Ostravská muzejní noc, zapojí se do ní 37 kulturních center

Chystá se Ostravská muzejní noc, zapojí se do ní 37 kulturních center

4.6.2015 00:00 Atd.

Třicet sedm ostravských kulturních center otevře v rámci celorepublikového festivalu Muzejní noc své brány veřejnosti zdarma až do pozdních nočních hodin. Akce se bude konat v sobotu 13. června od 17 hodin do půlnoci a Ostrava se k ní připojí už posedmé.

Zvětšit obrázek

Ostravská muzejní noc, Dům umění, rok 2014.
Foto: Archiv Galerie výtvarného umění v Ostravě

Festival bude zahájen v 18 hodin společným vypouštěním balonků před budovou Nové radnice na Prokešově náměstí za účasti představitelů města a organizací, které vznik ostravského festivalu iniciovaly.

„Letošní ročník festivalu opět zahájíme společným vypouštěním balonků, které měly před dvěma lety velký úspěch nejen u dětí,“ říká zástupkyně pořadatelů Jana Šrubařová.

Jádro Ostravské muzejní noci 2015 tvoří kulturní stánky, které mají v Ostravě vybudováno renomé. Zakládajícími organizacemi jsou Galerie výtvarného umění v Ostravě a Ostravské muzeum. Festival již tradičně obohatí i nově zapojené subjekty, jako například výstava Magičtí Lucemburkové, Lidová konzervatoř a múzická škola Ostrava, Střední odborná škola umělecká a gymnázium nebo Čajovna Rashmi.

Všechny zapojené organizace připravily pro své návštěvníky netradiční program, který zpřístupní zdarma. Stejně tak zvláštní autobusové linky budou mezi jednotlivými institucemi přepravovat zadarmo. „Vybrané aktivity si návštěvníci mohou zarezervovat prostřednictvím online systému od pondělí 8. června na webových stránkách Ostravské muzejní noci, vyhnou se tak neoblíbeným frontám,“ vysvětluje spoluorganizátorka Andrea Węglarzyová.

Festival muzejních nocí, který zaštiťuje Asociace muzeí a galerií ČR, je primárně zaměřen na činnost muzeí a galerií. Ostravské muzejní noci 2015 se však neúčastní pouze muzea a galerie, ale ve spolupráci s nimi také další organizace, jejichž náplň se prolíná s muzeální činností, kulturou či vzděláváním, ať už se jedná o divadla, knihovny, umělecké školy, čajovnu či Magistrát města Ostravy.

Podrobný program jednotlivých organizací je zobrazen na webových stránkách www.ostravskamuzejninoc.cz, na Facebooku a v informační brožuře, která je k dispozici zdarma v zúčastněných organizacích a na veřejných místech Ostravy. V brožurce rovněž návštěvníci naleznou jízdní řády k zvláštním autobusovým linkám a mapky institucí.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.