Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Janáčkova filharmonie bude v nové sezoně hrát s novým hlavním hostujícím dirigentem

Janáčkova filharmonie bude v nové sezoně hrát s novým hlavním hostujícím dirigentem

16.8.2015 14:42 Hudba

Janáčkova filharmonie Ostrava vstoupí 10. a 11. září zahajovacím koncertem do své 62. koncertní sezony. Slogan sezony zní Hrajeme pro Ostravu a orchestr se jím hrdě hlásí k moravskoslezské metropoli. Na zahajovacím koncertě zazní mimo jiné předehra k Janáčkově opeře Příhody lišky Bystroušky a Dvořákova Novosvětská symfonie.

Zvětšit obrázek

Nový stálý hostující dirigent ostravské filharmonie Michail Jurowski.
Foto: Ivan Korč

„Mám-li 62. sezonu srovnat s tou předchozí, tak mohu říci, že je kvalitativně na ještě vyšší úrovni díky tomu, že jsme našli uměleckého šéfa a šéfdirigenta v jedné osobě, kterým je Heiko Mathias Förster, a mohli se tak více soustředit na výběr sólistů a hostujících dirigentů. V této sezoně navíc zavádíme pozici hlavního hostující dirigenta, do které byl jmenován Michail Jurowski. To je velmi zásadní změna,“ říká ředitel orchestru Jan Žemla.

Také v 62. koncertní sezoně se sál Domu kultury města Ostravy zaskví hvězdami hudebního nebe, které přijaly pozvání k vystoupení v Ostravě. Mezi dirigenty je to již zmíněný Michail Jurowski či Jakub Hrůša, mezi sólisty pak trumpetista Reinhold Friedrich, pianisté Alexander Ghindin, Jean-Efflam Bavouzet, violoncellista Johannes Moser, violista Felix Schwartz či operní pěvci Sonya Yoncheva a Piotr Beczała, kteří vystoupí v Gongu.

Páteří koncertní činnosti Janáčkovy filharmonie jsou dvě symfonické řady A a B, dále klasický cyklus C, série koncertů Jeunesses musicales E, oblíbené mezižánrové projekty v rámci cyklu G v Gongu v Dolní oblasti Vítkovice, cyklus komorních koncertů K a hudebně-dramatická představení pro rodiče s dětmi s označením D. „Velice lákavé je také menu mimořádných koncertů s naprostými novinkami – Smartphonií, která nabízí možnost ovlivnit průběh koncertu prostřednictvím hlasování na mobilu, nebo Koncertem na přání,“ uvedla mluvčí filharmonie Jana Knižátková.

Filharmonie v nové sezóny nebude zapomínat ani na školní mládež, pro kterou jsou určeny opravdu atraktivní koncerty. Novinkou jsou workshopy pro učitele hudební výchovy. Hudební dílny jsou připraveny i pro maminky s batolaty. V nabídce jsou rovněž celodenní a prázdninové workshopy pro školáky. Těm o něco málo starším je určena Hudební univerzita třetího věku aneb Filharmonie PLUS.

Kromě domácího pódia se Janáčkova filharmonie v následujících měsících představí na prestižních festivalech doma (Smetanova Litomyšl, Janáčkův máj, Ostravské dny, Mezinárodní hudební festival Špilberk, Svatováclavský festival nebo Velikonoční festival duchovní hudby Brno) i za hranicemi (Konzerthaus ve Vídni, Varšavský podzim, Festival duchovní hudby Krakov, Katovice, Bratislava a Žilina). Dále ji čeká německo-švýcarské turné a cesta do Asie.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.