Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Obchoďák aplaudoval tanečníkům z Gruzie: Folklor bez hranic začal letos na Nové Karolině

Obchoďák aplaudoval tanečníkům z Gruzie: Folklor bez hranic začal letos na Nové Karolině

18.8.2015 00:00 Atd.

Stejně jako v minulém roce, i tentokrát úvodní den festivalu Folklor bez hranic pokazilo počasí, takže tradiční festivalový prolog na Jiráskově náměstí byl v pondělí zrušen. Pořadatelé ale měli letos připravenu mokrou variantu v podobě nákupního centra Forum Nová Karolina, kde se během hodinového programu představily čtyři zahraniční soubory, z nichž tři byly mimoevropské. A zejména soubory z Gruzie a Mexika sklidily nadšený aplaus.

Zvětšit obrázek

Členky indonéského souboru Nartana Buddhaya For Warna.
Foto: Aleš Honus

Těžko říct, co pořadatele kulturních akcí vede k experimentování s prostorem obchodního centra, kam se chodí především nakupovat a kultura se tam prostě nehodí. Není ale žádné tajemství, že pořadatelé Folkloru bez hranic se v minulých letech trápili tím, kam úvodní program z Jiráskova náměstí v případě deště přesunout. „Jiný vhodný prostor v centru prostě není,“ říká prezidentka festivalu Kateřina Macečková a zdůrazňuje, že festival se už od svých počátků snaží jít tam, kam chodí lidé.

gruzie

Členky gruzínského souboru Kolkha II. (Foto: Aleš Honus)

V každém případě je dobře, že úvod festivalu se přece jen, byť ve zkrácené podobě, odehrál alespoň v těchto podmínkách. A soubory opravdu zaujaly – zatímco úvodní část sledovala jen asi stovka lidí, ke konci produkce už nebylo na schodišti pro davy nadšeného publika téměř k hnutí.

polsko

Polský soubor Tradycja v ostravském nákupním centru. (Foto: Aleš Honus)

Postupně se představily soubory z Polska, Gruzie, Indonésie a Mexika. Soubor Tradycja z polských Wilamowic představil lidovou hudbu a tradiční tance, které jsou českému publiku asi nejblíže. Asi největší a spontánní aplaus získali členové gruzínského souboru Kolkha II, který představil tanec s různými rekvizitami, mezi kterými nechyběly ani jiskřící šavle a štíty. Gruzínci v Ostravě ukázali a v následujících dnech ještě ukážou, že ceny na světových folklorních festivalech sbírají plným právem.

gruzie2

Gruzínský soubor Kolkha II. během vystoupení. (Foto: Aleš Honus)

Exotickou podívanou poskytl divákům indonéský soubor s poněkud komplikovaným názvem Nartana Buddhaya For Warna Indonesia, který přivezl tradiční tance a písně indonéského souostroví. Závěr pak patřil mexickému souboru Saacbé, kterému se stejně jako Gruzíncům podařilo roztleskat publikum.

mexiko2

Mexický soubor Saacbé roztleskal publikum. (Foto: Aleš Honus)

V následujících dnech se ke jmenovaným zahraničním souborům připojí ještě hosté z Maďarska a samozřejmě i soubory a muziky domácí provenience, především soubory z Ostravy. V úterý se festivalové dění přesune na prostranství před K-Triem v Hrabůvce a v následujících dnech také do Poruby a Mariánských Hor. Festival v pátek uzavře krojovaný průvod přes centrum města na Slezskoostraský hrad, kde bude připraven závěrečný galakoncert.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.