Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostravané chystají už třetí Cinema Royal. Tentokrát s ním vyjedou do Opavy

Ostravané chystají už třetí Cinema Royal. Tentokrát s ním vyjedou do Opavy

24.8.2015 00:01 Atd.

Nevědět do poslední chvíle, na jaký film jdete, kam na něj jdete a přesto si odnést nezapomenutelný zážitek? To je netradiční promítání filmů v kombinaci s živými performancemi pod názvem Cinema Royal. Po dvou zastávkách v Ostravě míří projekt v režii ostravského týmu do Opavy, kde se představí v sobotu 12. září 2015 jako jeden z bodů festivalu Bezručova Opava. Pro zájemce z Ostravy bude zajištěna speciální doprava tam i zpět v ceně vstupenky.

Zvětšit obrázek

Součástí první ostravské Cinema Royal byla demonstrace chudiny ve Vítkovicích..
Foto: Petr Kiška

To, že diváci nevědí, o jaký film půjde a kde se bude promítat, je součástí hry a dramaturgie celé akce. Divák je od začátku až do konce překvapován. Promítání se koná v netradičních místech, kde si nikdo zprvu nedokáže jakoukoliv akci ani představit. Je to způsob, jak oživit přehlížená a přesto krásná místa, což je kromě pobavení diváků jedním z cílů organizátorů.

„Je to nový způsob, jak sledovat kultovní filmy a nemuset tak zůstat sedět na pohovce doma, nebo jít do kina. I tyto dva způsoby už mnoho lidí omrzely a proto slaví ve světě velký úspěch tyhle nové formáty zážitkového kina“, vysvětluje jeden z organizátorů z ostravského kulturního centra Cooltour Martin Lindovský.

Cinema Royal se dosud konala jen v Praze a Ostravě, kde navštívila slévárny v plném výrobním provozu a bývalý hotel Palace, kde se promítal známý snímek Sedm s Bradem Pittem a Morganem Freemanem. Kde se bude promítat v Opavě, v tuto chvíli ví pouze několik organizátorů a jedinou nápovědou je zatím slovo Jugoslávie.

Kdo se chce akce zúčastnit, měl by se zaregistrovat na stránkách projektu nebo sledovat dění na facebookové stránce. V obou případech bude dostávat „tajné“ informace, kde si zakoupí vstupenku, následně kam a kdy má přijít i co si vzít na sebe. Ani místo srazu však ještě není místem, kde proběhne promítání. O další zábavu už se starají živí herci, kteří rozjedou nápadité divadlo s atmosférou zvoleného filmu, jehož promítáním akce ještě nekončí. Následuje stylová afterparty až do ranních hodin.

„Akce je pořádána ve spolupráci ostravského Cooltouru, města Opavy a Opavské kulturní organizace,“ Petr Rotrekl, dramaturg kulturních akcí města Opavy. „Víme, že akce je v Praze a Ostravě vždy rychle vyprodána a i my věříme, že kapacita 500 diváků rychle z pokladen zmizí i u nás v Opavě“, dodává Petr Rotrekl.

(Zdroj: Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.