Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Dvanáctý ročník Svatováclavského festivalu přináší koncertní novinky i besedy s umělci

Dvanáctý ročník Svatováclavského festivalu přináší koncertní novinky i besedy s umělci

29.8.2015 00:00 Hudba

Celkem 32 koncertů v Ostravě a dalších 17 městech a obcích Moravskoslezského kraje nabídne 12. ročník Svatováclavského hudebního festivalu, který se i letos koná v termínu od 1. září do 28. září. Festival zahájí v úterý Janáčkova filharmonie, která zahraje Haydnovo oratorium Roční doby.

Zvětšit obrázek

Na festivalu vystoupí i půvabná houslistka Esther Yoo
Foto: Marco Borggreve

Vedle velkých duchovních děl zahrnuje program i komorní skladby a multižánrové projekty, k nimž patří třeba projekce němého filmu Utrpení Panny orleánské doprovázená živou hudbou litevského skladatele Broniuse Kutavičiuse v podání orchestru Berg.

Berg

Z vystoupení orchestru Berg s filmovou projekcí.

„Snažil jsem se opět připravit pestrou nabídku různorodých koncertů. Z nich bych rád vyzdvihl koncert souboru Collegium Marianum s fenomenálním francouzským kontratenoristou Damienem Guillonem, vystoupení Kühnova dětského sboru, který se představí na našem festivalu poprvé, a to hned na dvou samostatných koncertech, a závěrečný koncert, na kterém v podání předních francouzských interpretů, Filharmonie Brno a Českého filharmonického sboru Brno zazní monumentální Faustovo prokletí Hectora Berlioze,“ uvedl ředitel Svatováclavského hudebního festivalu Igor Františák.

Tradičním hostem Svatováclavského festivalu je již zmíněná Janáčkova filharmonie Ostrava, která se letos ujme provedení Haydnova oratoria Roční doby (1. 9. Ostrava – Mariánské Hory) a Jenkinsova Adiemus (4. 9. Frýdek-Místek, 5. 9. Ostrava-centrum).

„Jsem překvapen, jaké množství koncertů Svatováclavský hudební festival připravuje. Považuji tento festival za fenomén se skvělou a chytrou dramaturgií, za níž se skrývá tvrdá práce. Velmi se těším na Haydnovo oratorium, které se moc nehraje, a stejně se mi líbí nápad hrát Adiemus s Brittnovou Simple Symphony, který je sice netradiční, ale celkově zapadá do naší koncepce. Program festivalu je pestrý a já pevně doufám, že se mi podaří navštívit alespoň pět koncertů,“ řekl ředitel ostravského orchestru Jan Žemla.

Poprvé se na festivalu představí někdejší sólista České filharmonie a Berlínské filharmonie Radek Baborák se svým ansámblem (17. 9. Stará Bělá, 18. 9. Dolní Benešov), který uvede mimo jiné zcela novou suitu F dur Georga Friedricha Händela. „Je sestavena z dodatku k vydání Vodní hudby u nakladatelství Bärenreiter. V předmluvě jsem našel informaci, že Händel napsal více variant této suity, které jsou v různé instrumentaci nebo délce. Vybral jsem Largo, Allegro, známé Hornpipe z 2. suity, ale v F dur pro 2 horny a smyčce, přidal Pochod a vznikla novinka, kterou jsem nazval Suita č. 4 F dur ,Appendix´, protože jsem čerpal z dodatku – anglicky ,appendix´,“ vysvětlil Radek Baborák.

Milovníci staré hudby by si vedle Bachovy Mše h moll v podání Collegia 1704 (10. 9. Ostrava – Mariánské Hory) neměli nechat ujít vystoupení souboru Cappella Mariana, který představí hudbu rudolfinské Prahy (17. 9. Bystřice, 18. 9. Ostrava-Vítkovice). Pro vyznavače klasicismu a romantismu bude lahůdkou koncert mladé houslistky Esther Yoo v doprovodu brněnského orchestru Czech Virtuosi pod taktovkou Ondřeje Vrabce.

vrabec

Dirigent Ondřej Vrabec (Foto: SHF)

„Pro umělce je vystoupení na Svatováclavském hudebním festivalu srdeční záležitostí. Zažil jsem zde jedny z nejkrásnějších koncertů ve své kariéře. Na koncert s Esther Yoo se velice těším, je to mimořádná hráčka vzhledem k jejímu věku a zajímá mě, kam se posunula od doby, kdy jsme spolu naposledy hráli,“ svěřil se Vrabec, který je asistentem šéfdirigenta České filharmonie.

Novinkou doprovodného programu jsou setkání s osobnostmi Svatováclavského hudebního festivalu, která proběhnou v klubu Fiducia v Ostravě. Ve středu 2. září od 17 hod bude besedovat s návštěvníky sólistka Národního divadla moravskoslezského Eva Dřízgová-Jirušová, která letos na festivalu vystoupí s Boccheriniho Stabat mater (14. 9. Orlová, 15. 9. Kopřivnice). O týden později, ve středu 9. září, se představí španělská mezzosopranistka Marta Infante, která jistě zavzpomíná na svá studijní léta strávená v Ostravě. Na SHF uvede spolu se svým španělským kolegou Manuelem Vilasem, který ji bude doprovázet na barokní harfu, hudbu španělského a italského baroka (8. 9. Paskov, 9. 9. Ostrava-Třebovice).

Podrobný program 12. ročníku Svatováclavského hudebního festivalu je dostupný na stránkách www.shf.cz.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.