Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Nohavica o Heligonce: Architektu Pleskotovi jsem do práce nemluvil. On mi také nemluví do písní

Nohavica o Heligonce: Architektu Pleskotovi jsem do práce nemluvil. On mi také nemluví do písní

3.9.2015 00:01 Atd.

Dlouho očekávaný klub Heligonka otevřel ve středu večer ostravský bard Jaromír Nohavica v budově stojící na okraji Dolu Hlubina. Vstup na dvouhodinový úvodní recitál sice novinářům hlavní aktér neumožnil, krátce před koncertem ale několika zájemcům představil interiér, jehož autorem je známý architekt Josef Pleskot. Oba pánové se krátce před otevřením shodli, že vybudování hudebního klubu pro ně představovalo velkou výzvu.

Zvětšit obrázek

Jaromír Nohavica uprostřed svého klubu Heligonka.
Foto: Aleš Honus

Jak vlastně vznikl nápad situovat klub právě do zaokrouhleného prostoru, který byl dříve vstupní bránou do dolu? „To by bylo na dlouhé povídání. Samozřejmě to nevzniklo z pátku na sobotu, předcházely tomu procházky Ostravou s Pepou Pleskotem a Honzou Světlíkem…  Ale tento prostor nás zaujal svým velmi zvláštním tvarem. Když jsem ho viděl, hned jsem řekl, že to vypadá jako heligonka, a toho se chytil pan architekt, který už si představoval, jak by to mohlo vypadat…  Dá se říct, že ten prostor nám padl do oka jako krásná žena, která ještě není nalíčená,“ říká Nohavica uprostřed klubu, ve kterém upoutají především kulaté tvary a červená barva.

heligonka2

Jarek Nohavica při setkání s novináři v Heligonce. (Foto: Aleš Honus)

„Všechno se to projektovalo s jediným cílem – aby tady vznikl co nejpříjemnější, co nejobytnější a co nejvřelejší prostor, do které budou lidé rádi chodit,“ říká architekt Pleskot. Přiznává také, že prostor je šitý právě pro Jaromíra Nohavicu. „Já jsem tady neměl vůbec žádné architektonické ambice. Moji hlavní ambicí bylo, zda dokážu přečíst duši tak zajímavého a impozantního člověka, jakým je Jarek Nohavica. V tomto smyslu to pro mne byla výzva,“ dodává Pleskot.

Při navrhování interiérů prý cítil plnou důvěru Jaromíra Nohavici. „Nějaký způsobem do toho promlouval, ale opravdu jen velmi málo,“ říká architekt. „Velkým architektům nemá nějaký písničkář co mluvit do práce, stejně jako oni nemluví do práce písničkářům,“ dodává Nohavica.

heligonka3

Návštěvníci koncertů si můžou zakoupit Nohavicovy nahrávky a knihy. (Foto: A. Honus)

V klubu ve středu večer probíhaly poslední přípravy na první koncert. Zcela namístě byla otázka, zda Jaromír Nohavica považuje otevření Heligonky za jeden z životních milníků. „Nechtějte po mne taková velká slova… Jestli je to milník? No jistě, každý den přece neotevíráš klub, kam jsi investoval peníze, které ti dali lidé za tvoje písničky. Nejdůležitější je, že vzniklo v Ostravě místo, kde se můžeme potkávat. Kde lidé přijdou, posedí s přáteli, posedí se mnou. Splnil jsem si svůj sen,“ dodal písničkář.

Jaromír Nohavica bude ve svém klubu koncertovat několikrát měsíčně. Velká část koncertů už je na několik měsíců dopředu vyprodaná. Kromě klasických recitálů nabízejících průřez nejznámějšími písněmi jsou na programu i tematicky zaměřené koncerty, například večer s písněmi Karla Kryla nebo koncert, na kterém zazní písně se sportovní tematikou. V Heligonce ale budou vystupovat i další umělci, potvrzeni jsou například Jaroslav Wykrent, Radůza, Fleret nebo Peter Lipa. Zároveň se zde má v říjnu konat předpremiéra vzpomínkového koncertu Petr Hapka žije! Koncert na počest skladatele Hapky se má konat v pražské O2 Aréně a jeho ostravská předpremiéra by se měla dočkat i záznamu.

heligonka4

Jeden ze dvou barů v klubu Heligonka. (Foto: Aleš Honus)

S programem Nohavicovi v Heligonce pomáhá Pavel Giertl, který donedávna působil jako dramaturg klubu Parník. „Asi bych do toho nešel, kdybych nepotkal právě Pavla Giertla, který dělal nějakých patnáct nebo sedmnáct let dramaturga Parníku. Po těch několika měsících přestavby musím uznat, že je to fantastický člověk. Právě v diskusi s ním vznikají další nápady, jak program Heligonky rozvíjet,“ říká Nohavica.

Zatím není jasné, zda bude prostor fungovat v době, kdy se zde nebude konat žádná kulturní akce. „Během dne tudy neprocházejí téměř žádní lidé. Zatím máme otevřeno od 17 hodin pouze v den koncertů a uvidíme, jak to bude dál, až se to tady zaběhne. V každém případě budu rád, když tady návštěvníci zůstanou sedět i po koncertech,“ dodal Nohavica.

Čtěte také: První report z Nohavicova koncertu v Heligonce

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.