Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostravští TTIOT ukázali novou tvář a vydali album světového formátu

Ostravští TTIOT ukázali novou tvář a vydali album světového formátu

4.9.2015 06:19 Hudba

Kapelu The Truth Is Out není třeba dlouze představovat. Tvoří ji čtveřice muzikantů, více či méně spřízněných s ostravskou hardcorovou scénou, kteří se snaží dělat věci jinak a odměnou jim je poměrně široká fanouškovská základna. Z „klukovské“ formace, na jejímž základě stál výborný nápad kombinace osmibitové elektroniky s hardcorovými postupy, se však nyní stává zcela jiná kapela. Mezníkem je právě vydání první „dospělé“ desky Lighthouses.

Zvětšit obrázek

Kapela TTIOT vydala debutové album Lighthouses.
Foto: Archiv kapely

Že se bude debutové album TTIOT od předchozích nahrávek výrazně lišit, napověděla už první vypuštěná vlaštovka v podobě singlu Dying Light, ke kterému byl natočen také velmi povedený videoklip. Charakteristika, kterou k jeho popisu členové kapely použili, sedí na náladu a atmosféru celé desky. „Písek v zubech, spálená kůže, vítr bodající do očí. Skladba o smrti a umírání, o životě. O smíření, které bolí,“ uvádí kapela.

Zkrátka už nelze čekat žádné laciné tancovačky a hopsavé elektronické úlety, jako tomu do jisté míry bylo v minulosti. TTIOT hudebně dospěli a z nových impulsů si dokázali vzít to nejlepší. Výsledkem je dobře uvařená a vyvážená nahrávka, která by se nemusela ztratit ani v konkurenci zahraničních kapel podobného zaměření.

The Truth Is Out There jsou na nové desce jiní. Přístupnější a otevřenější. Jejich nová tvorba má ambice dostat se mezi širší publikum. Netroufám si tvrdit, zdali to byl záměrný krok, či nikoliv, můžu říci jen jediné – vůbec to nevadí. Nenaleznete zde žádné elitářské instrumentální onanie, naopak hitových momentů je zde požehnaně. Nečekaná změna nastala také v atmosféře, kterou je celá nahrávka prostoupena. Lighthouses je totiž mnohem temnější, depresivnější a v určitých momentech i plačtivější, než by snad kdokoli čekal. Už úvodní Indigo předznamenává, že se zde hraje na mnohem vážnější notu, než na jakou jsme byli zvyklí z předchozích EP. Hustě navrstvené stopy, neprostupné kytarové stěny a procítěný vokál dává tušit, že TTIOT tentokrát brali inspiraci v naprosto jiných vodách.

11902457_891071187634376_2495571458823296877_nJe zřejmé, že mnoho fanoušků nové album The Truth Is Out There odsoudí. Znatelně přibylo pomalých pasáží a vysloveně emotivních ploch, ubylo naopak skákavých srandiček. Kytarové řinčení bylo zachováno, jen trochu „zmetalovatělo“. A vůbec – metalcorové refrény nás provázejí celou deskou, jako dobrý příklad poslouží například titulní skladba Lighthouses či Coincidences. Jde o zajímavý posun, který skupině nanejvýš prospěl. Vyzrálost nyní čpí z každé skladby.

Produkce je absolutně vypiplaná do posledního detailu a s aranžemi si pánové nejspíš pořádně lámali hlavy. Elektronika dostává velkou část prostoru a perfektně se snoubí s tím šíleným množstvím kytarových overdubů (např. What Have We Done) i s ostatními nástroji. TTIOT museli ve studiu strávit obrovské množství času, výsledek však stojí za to. Profesionální práce po všech stránkách a „světový“ sound.

Dobře si pamatuji na jeden vyslechnutý barový rozhovor, v němž kdosi zmínil, že by „chtěl umět zpívat jako Hanzi“. Myšleno to bylo v nadsázce, nicméně to velmi dobře dokresluje, jak obrovský vliv na scénu TTIOT mají.

Jejich první opravdové album je hlasitým signálem, že se na české, potažmo ostravské scéně začíná dít něco neobyčejně nadějného. Čtveřice The Truth Is Out There natočila skvělou desku, ke které se budete určitě často vracet.

Křest alba Lighthouses se  uskuteční v pátek 4. září od 20 hodin v klubu Barrák. Jako hosté se představí kapely Rattle Bucket a Donnie Darko.

Kristýna Trochtová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.