Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Původně pražský festival Kavárny naživo se v říjnu uskuteční i v Ostravě

Původně pražský festival Kavárny naživo se v říjnu uskuteční i v Ostravě

15.9.2015 00:00 Atd.

Festival Kavárny naživo, jehož první ročník se loni s velkým úspěchem konal v Praze, se letos v říjnu uskuteční také poprvé v Ostravě. Hlavní myšlenkou akce je přinést kulturu, zejména hudbu, do kaváren – tedy do míst, kam v minulosti zcela přirozeně patřila.

Zvětšit obrázek

Spolu s kávou si budou moci Ostravané vychutnat i kulturu.
Foto: Kavárna Ostravanka

Festival Kavárny naživo se bude konat od 2. do 31. října v celé řadě kaváren, které v posledních letech zažívají v Ostravě svou renesanci. „Během října se lidé mohou díky Kavárnám naživo potkávat nejen s přáteli, ale také s umělci a jejich tvorbou, mohou si při kávě či pivu poslechnout přednášky na nejrůznější témata, poslouchat zajímavou hudbu nebo se aktivně zapojit do workshopů,“ říká zástupkyně pořadatelů Kateřina Chromečková.

Na spolupráci se budou podílet kavárny Stará aréna, COKAFE, Ostravanka, Minikino Kavárna, Cooltour, Jet Set Caffe Elektra, Sádrový Ježek, Atlantik, Industrial Cafe, Le Petite Conversation, Mentalcafe a také kavárna v přízemí Domu knihy Ostrava.

„Po celý měsíc bude program velmi pestrý. V hudebním bloku vystoupí umělci z oblasti jazzu, blues, folku a alternativní hudby. Jmenovitě například klavírista Michal Šupák či kapely Listolet, Behind The Door a Palindromes,“ říká Chromečková.

Z jiných umění se představí například City Folklore – seskupení mladých ostravských výtvarníků, kteří se zabývají nejen malbou a ilustracemi, ale také designem textilií, šperků, a podobně. Dále proběhnou dvě scénická čtení – jedním bude autorská hra Petra Sedláčka Mohamed je barista a druhé bude v režii Pavla Gejguše a představí hru Hřeby. „V průběhu festivalu budou mít návštěvníci také možnost zhlédnout filmy Kvílení nebo Kouř,“ dodává Chromečková.

Podrobný program bude zveřejněn v následujících hodinách na internetových stránkách www.kavarnynazivo.cz.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.