Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostravské babí léto plné loutek: Začalo jedenácté Spectaculo Interesse

Ostravské babí léto plné loutek: Začalo jedenácté Spectaculo Interesse

5.10.2015 08:39 Divadlo

Jedenáctý ročník největšího loutkohereckého festivalu v Česku Spectaculo Interesse ovládnul v neděli podhradí Slezskoostravského hradu, Kuří rynek i samotné pořadatelské Divadlo loutek. Až do pátku se teď děti i dospěláci mohou těšit na to nejlepší ze světové scény od nejrozmanitějších fantasmagorií až po hlubokomyslné umělecké výpovědi.

Zvětšit obrázek

Na Jiráskově náměstí byly v neděli k vidění Eliščiny pohádky.
Foto: Roman Polášek

„To je naprosto fantastické a úžasné, jak jste ty loutky vyrobili,“ rozplývala se nadšením jedna dospělačka na zeleném palouku po představení Caravan Obscura od Divadla Continuo, které v neděli odpoledne neoficiálně odstartovalo festival Spectaculo Interesse.

co2

Z nedělního představení Caravan Obscura u hradu. (Foto: Roman Polášek)

A bylo se na co dívat, některým u toho možná i sklapla čelist. Bizarní příběh o smrtce řádící mezi obyvateli potulného karavanu připomínal slavné rakvičkárny, kde se loutky mydlí hlava nehlava a každou chvíli odněkud vypadne mrtvola. Pod jasným nebem na zeleném trávníku u Slezskoostravského hradu se tak odvíjel zvláštní kontrast života a smrti. Mladí tvůrci, dvojice mladík a dívka, předváděli tradiční umění s pimprlaty, ale okořenili je i svými vlastními nápady. Třeba takový Fero Botič, který napichuje zvířátka na tyč, to byla i docela silná káva.

co

Představení Caravan Obscura u hradu. (Foto: Roman Polášek)

Děcka seděla jak přibitá a někteří dospěláci postávající v zadních řadách se instinktivně ošklíbali. Zvláště když byli svědky preparace jednoho mazlíčka. Fero, mistrovský chirurg, zkušeně vytahoval z mrtvolky rozmanité tělesné orgány (ve skutečnosti šroubky) anebo dokonce několikametrové střevo (provaz). Ideální hra pro nastávající podzim, kdy na krajinu začne sahat smrt a nažloutlé listí okolních stromů jí dodá náležitou patinu.

Jen kdyby ten jarmareční vyvolávač na hradním nádvoří, kde se konala konkurenční akce, tolik nehulákal, protože naše milé herce ne vždy bylo dostatečně slyšet. Loutky poskládané z předmětů, co zahrada dala, částí pařezů, kmínků, mlýnků, pružin a drátků strhly neomylně pozornost a všichni diváci ten drsný morytát o nelítostné sestře kostřičce pochovávající jednoho nájemní za druhých, šťastně přežili.

c-o-3

Děti si mohly prohlédnout loutky. (Foto: Roman Polášek)

O pár hodin později si tak na ně už mohl brousit zuby rudý drak na Kuřím rynku. „Nikdy jsem tady nehrál, tak dávejte pozor, protože nevím, odkud přiletí,“ říkal loutkoherec Víťa Marčík junior při Eliščiných pohádkách a publikum spolehlivě dostal na svůj interaktivní projev. Zapojila se nejen děcka, ale také dospělci. Jedna ochotná maminka dokonce sama od sebe utíkala políbit žabáka, který pak prohlásil, že sice není žádný princ, ale chtěl si ten polibek zkusit.

ep

Odvážná divačka se chystá políbit žabáka. (Foto: Roman Polášek)

Legrace ovládla scénu a ke slovu se dostala nejen tradiční poetika o princi, drakovi, statečné princezně, ale také král rocker. „Ééj, ruce nad hlavu dééj… a všichni, i vy tam vzadu pane… ne, vůbec to není trapné, i vy paní…“ pobízel Marčík kolemstojící. Dokonce i volně korzující páry na nedělní procházce se zvědavostí zastavovaly.

Diváci se pak za břicha málem popadali, když se na scéně objevil skřítek, co bydlí v borovici a rád pije borovičku. „Kdo pije, tomu se vysušuje mozek, a v našem státě se na to zapomíná!“ konstatoval principál a na bránice přeskočil satirický rif odkazující až někam nahoru do nejvyšších politických vrstev. Jednoduchá pohádka s dřevěnými pimprlaty, ale jak dokáže zatnout do živého, mohlo si říci publikum.

ep-3

Eliščiny pohádky na Jiráskově náměstí. (Foto: Roman Polášek)

Akce následovala za akcí a loutkoherec se nebál ani kritického ostnu. „Copak v Ostravě nemáte fantazii?“ komentoval scénu, ve které se měl drak ponejprve objevit, ale přeci jen se toho tolik nedělo. Když pak strašlivá potvora přeci jen přilítla, usmívala se v podobě klasického dráčka, který se pouští s dětmi na větrné louce. Také koktavý pavouk Pepa, co umí plést síťovky, neměl chybu. Bavila se celá rodina, zvláště maminky s dětmi, které dostávaly i vědomostní hádanky.

V pondělí bude Víťa Marčík na Kuřím rynku ještě jednou, protože vždy ve 13 a v 16 hodin až do pátku ožije Kuří rynek vlastní miniscénou, která je festivalovou novinkou.

fletna

Ze zahajovacího představení Kouzelná flétna. (Foto: Roman Polášek)

Venkovní akci v neděli vystřídalo slavnostní zahájení v podobě představení Kouzelná flétna v podání Divadla loutek z Wroclawi. Barokní scéna, postavy z tajuplné říše hudby i fantazie ožívající v kukátkovém divadle, to vše ukázalo, že zahajovací den Spectacula sází především na dětskou fantazii.

hamlet

Z večerního představení Hamlet. (Foto: Roman Polášek)

Dokonce i hravý večerní Hamlet v podání maďarského souboru Harlekin Bábszínház byl určen pro mladé. Fantazie ovšem mozek na rozdíl od alkoholu nevysušuje a na Spectaculu se skvěle baví i dospělí diváci, byť pro ně hrají i ti nejmenší možní herci. Třeba mravenci, kteří v případě nutnosti nebezpečně koušou.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.