Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Festival Spectaculo Interesse ocenil nejlepší loutkáře. Hlavní cena putuje do Francie

Festival Spectaculo Interesse ocenil nejlepší loutkáře. Hlavní cena putuje do Francie

10.10.2015 23:17 Divadlo

Jedenácté bienále mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo Interesse zná jména oceněných souborů. Porota vybírala z 18 soutěžních inscenací, které do Ostravy přivezly soubory z 11 zemí světa. Hlavní cenu porota v pátek udělila Compagnie Philippe Genty z Francie za inscenaci Zigmund Follies.

Zvětšit obrázek

Snímek z vítězné inscenace Zigmund Follies.
Foto: Roman Polášek

Soutěžní představení hodnotila tříčlenná odborná porota ve složení Nina Malíková (ČR), Ida Hledíková (Slovensko) a Szilárd Boráros (Maďarsko). „Dále byla udělena Cena Františka Řezníčka, a to Eleně Volpi z Lutkovno gledališče Maribor (Slovinsko) za přesvědčivý autorský přístup v inscenaci Praktické rady slušně vychovaným dětem. Cenu věnovala vdova po fotografu Františku Řezníčkovi, paní Danuše Řezníčková,“ informovala mluvčí pořadatelského Divadla loutek Lucie Mičková. Cena hejtmana Moravskoslezského kraje putuje do Španělska souboru Agrupacion Senor Serrano za dramaturgicko výtvarný koncept inscenace A House in Asia.

„Již několik ročníků se snaží festival Spectaculo Interesse obracet důsledně pozornost k výrazovým prostředkům loutkového divadla – od klasických loutkových technik, divadla předmětů, divadla masek – až po vstupování jiných divadelních druhů. Poučen z úspěchů i neúspěchů se snaží být osobitým a rozmanitým, a tak se i jeho publikum zákonitě stává náročnějším – zná totiž už nejen inscenace světových loutkářských špiček, ale i těch, které touha po experimentu či sázka na jistotu prověřených postupů zavedla do slepých uliček a toto publikum si už umí z této nabídky vybrat,“ říká porotkyně Nina Malíková.

„Ptali jsme se v kuloárech i na oficiálních setkáních – můžeme ještě přinést v tzv. klasickém loutkovém divadle pro takto poučené diváky něco nového? Za jakých okolností mluvíme o inscenaci po všech stránkách jako o tzv. staré? Je to dáno datem jejího vzniku, prostředky opakujícími dávno viděné, či naší zmlsanou diváckou zkušeností? Ani jedno nemusí být pravda. Naopak. To všechno se může spojit do nové kvality a inscenace Zigmund Follies na ně dala pádnou odpověď,“ dodává porotkyně k vítěznému představení.

Čtěte také:
Reportáž ze zahájení festivalu Spectaculo Interesse
Recenze první poloviny festivalu (neděle až úterý)
Recenze druhé poloviny festivalu (středa a čtvrtek)
Rozhovor s dramaturgyní Janou Pithartovou

 

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.