Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Koncert Všechny barvy duhy opět vnesl do hlediště divadla slzy radosti i dojetí

Koncert Všechny barvy duhy opět vnesl do hlediště divadla slzy radosti i dojetí

20.10.2015 00:20 Divadlo

Deváté zastavení koncertního projektu Všechny barvy duhy, který spojuje svět zdravých a handicapovaných umělců, se konalo v pondělí v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě. Výkony značné části vystupujících byly vzhledem k jejich vážnému postižení opravdu obdivuhodné a sklidily velký aplaus.

Zvětšit obrázek

Z koncertu Všechny barvy duhy v Divadle Antonína Dvořáka.
Foto: Werner Ullmann

První z řady koncertů Všechny barvy duhy se odehrál v listopadu roku 2007. Jak tehdy, tak i letos a podobně jako všechny minulé koncerty se odehrál před zcela zaplněným hledištěm. Tentokrát vystoupili skupina YoYo Band, finalistka prestižní polské pěvecké soutěže lidí se zdravotním postižením Zaczarowana piosenka – Angela Wawrzyk, skupina Makabara Trio, Cirkus trochu jinak, tanečníci z Bílé holubice, studenti Lidové konzervatoře a Múzické školy v Ostravě, mladí akordeonisté ze Základní umělecké školy Viléma Petrželky v Ostravě – Hrabůvce a lidé se zdravotním postižením z ostravského Čtyřlístku.

Pod názvem Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava se skrývají čtyři domovy a několik dalších zařízení, ve kterých město Ostrava poskytuje sociální služby lidem ve věku od sedmi let se zdravotním postižením mentálním i kombinovaným. Vychází přitom z jejich individuálních potřeb, a to jak ve formě pobytových, tak ambulantních nebo terénních služeb.

Lidová konzervatoř a Múzická škola v Ostravě je další institucí zřizovanou statutárním městem Ostrava, ve které se vedle běžných výukových programů formou arteterapie věnují lidem s nejrůznějším handicapem profesionální umělci a speciální pedagogové. Koncert Všechny barvy duhy každoročně představuje výsledky spolupráce všech vyjmenovaných institucí.

V prvním čísle programu nazvaném Provazochodci společně vystoupili Cirkus trochu jinak a klienti Čtyřlístku. Trojice klaunů na vozíčku a provazochodec si hned zpočátku získala pozornost i sympatie publika, což lze říci i o všech dalších vystoupeních. Správná parta ze západu (Domov Jandova) předvedla westernové country-taneční vystoupení, následovalo taneční číslo klientů z Domova Barevný svět pod názvem Blonďák s červenou bugatkou.

WUL_6370

Z programu Všechny barvy duhy. (Foto: W. Ullmann)

Pod názvem Makabara Trio se skrývá dívčí vokální trio, které tvoří Marie Vostatková (1. soprán), Kateřina Uličná (2. soprán) a Barbora Janová (alt), absolventky Konzervatoře Jana Deyla v Praze. Název tohoto tria vznikl jako složenina prvních slabik křestních jmen jeho zpěvaček. Soubor, který vznikl v r. 2004 ještě na půdě konzervatoře, se v současné době zabývá interpretací hebrejských a židovských písní ve spolupráci se sbormistrem doc. Tomášem Novotným. Dívky zazpívaly dvě písně a sklidily ovace hlediště.

Následující bod programu s názvem Sen si zaslouží podrobnější zmínku. Jeho protagonistka Marie Vaněčková si přála v dětství stát se baletkou a podobné přání měla i co se její dcerušky Mariánky týká. Dcerka se však narodila s těžkým tělesným handicapem. V baletním vystoupení pod hlavičkou Bílé holubice se na jevišti představila čtveřice účinkujících. Balet na píseň Sarah Brightman No One Like You zahájila dvojice Jana Zelenková, členka baletu NDM, a Beátka Šedovičová, žačka baletní přípravky, které spolu předvedly krásu baletního pohybu. Následně na plochu jeviště vstoupila dvojice maminky a dcery Vaněčkových, aby zatančily svůj sen. Společné vystoupení celé čtveřice nadchlo a až k slzám dojalo většinu přítomných.

Zahraničními hosty koncertu byli letos Angela Jolanta Wawrzyk se svým otcem Andrzejem. Angela je vítězkou letošního ročníku polské celostátní soutěže Zaczarovana piosenka, a svým vystoupením dokázala, že jí toto vítězství patří právem.

První polovinu koncertu uzavřelo číslo Srdce samuraje v provedení žáků Lidové konzervatoře a Múzické školy v Ostravě, jevištní kreace Úřad práce v provedení klientů Stacionáře Třebovice, kteří předvedli minidivadlo formou stínohry na píseň skupiny Buty Píseň práce, a vystoupení pěveckého dua Lenky „Lo“ Hrůzové a Daniely Valíčkové s baletním vystoupením Terezy Hoňkové a Svatopluka Vavruši.

WUL_6512

Během večera vystoupil Yo Yo Band. (Foto: W. Ullmann)

Po přestávce napřed zahrála skupina Yo Yo Band několik svých slavných hitů včetně písní Havana a Karviná, načež členové Bílé holubice zatančili flamenco a samotný závěr patřil souborům Rytmy z ostravského Čtyřlístku a žákům Základní umělecké školy Viléma Petrželky z Ostravy-Hrabůvky, kteří předvedli společné vystoupení pod názvem Hrajeme srdcem. Dvaadvacetičlenný soubor bubeníků spolu s devíti akordeonisty pak na úplný závěr společně s Yo Yo Bandem zahrál hit Rybitví.

Koncert moderovala dvojice herců Jiří Sedláček a Pavla Dostálová. Když Jirka Sedláček hned zpočátku komentoval výkon provazochodce slovy, že život je také svým způsobem chůze po laně, a svoje o tom vědí zejména tělesně handicapovaní, nebyl daleko od pravdy.

Provazochodec potřebuje ke zdaru svého vystoupení nemalou odvahu a velkou míru soustředění, a právě obojí dohromady předvedli všichni zdravotně handicapovaní účinkující, kteří skutečně hráli, zpívali a tančili s odvahou a zejména srdcem.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.