Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostrava zažije festival Hudební současnost. Letos po čtyřicáté prvé

Ostrava zažije festival Hudební současnost. Letos po čtyřicáté prvé

2.11.2015 00:00 Hudba

V pořadí již 41. ročník jedinečného festivalu Hudební současnost, jehož dramaturgickou náplní jsou skladby soudobých, především českých autorů, se uskuteční během následujících týdnů v Ostravě. Čtyři koncerty nabídnou 17 světových premiér nových skladeb v podání špičkových interpretů. Začíná se už v úterý 3. listopadu od 18.30 prvním koncertem na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě.

Zvětšit obrázek

Daniel Skála během letošního ročníku festivalu Ostravské dny.
Foto: Martin Popelář

Pořadatel festivalu, kterým je Tvůrčí centrum Ostrava, nabízí v letošním ročníku celkem čtyři koncerty, z toho tři v průběhu listopadu a čtvrtý v úterý 1. prosince 2015. „Každý z koncertů je dramaturgicky jinak zacílen,“ říká Daniel Skála, současný předseda Tvůrčího centra, a dodává: „V rámci prvního z nich, který nese název Lístek odvanutý, zazní kromě několika krátkých skladeb Leoše Janáčka zejména kompozice významných autorů Moravskoslezského kraje, například Vladimíra Svatoše, Vladimíra Studničky, Milana Báchorka, Jana Grossmanna, Leona Juřici a Markéty Dvořákové. Koncert bude provázen výběrem básní Věry Philippové ze sbírek Ostravské reflexe a Hukvaldské reflexe, které bude recitovat Lukáš Červenka.

Součástí koncertu bude také výstava obrazů nedávno zesnulého Karla Harudy. Účinkovat budou Jindřich Molinger, Matěj Steiner, Milan Krajňák – lesní roh; Lukáš Hurtík – varhany; Simona Mrázová – soprán; Petr Němec – tenor; Ivo Morys a Martina Farana – klavír; Lukáš Kolek – saxofon; Daniel Skála – cimbál a Bendovo smyčcové kvarteto.

Druhý koncert (úterý 10. listopadu) je ustaven především ze skladeb mladých autorů, na posluchače však kromě jejich tvorby čeká nejedno překvapení v podání klavíristky Elišky Novotné, významného českého violoncellisty Jiřího Hanouska a dalších hudebníků. Zazní díla Františka Vrány, Daniela Skály, Pavla Nesita, Michala Janošíka a dalších skladatelů.

Třetí koncert bude zaměřen na tvorbu sborovou. Představí se zde dva špičkové ostravské sbory: Caticum Ostrava a Ostravské učitelky, oba pod vedením vynikajícího dirigenta a sbormistra Jurije Galatenka. „Zážitek měl být původně znásoben díky prostoru Modlitebny Církve bratrské, ale bohužel, stala se nemilá věc: spadl zde strop a není jisté, zda bude vše do doby konání koncertu opraveno. Proto jsme zajistili konání koncertu v Hudebním sále Janáčkovy filharmonie Ostrava ve středu 25. listopadu,“ doplnil informace Daniel Skála. Zazní například díla Bohuslava Martinů, Petra Ebena, Markéty Dvořákové a dalších.

Závěrečný koncert se uskuteční opět v sále Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě, kde vystoupí známé a unikátní ISHA trio z Brna ve složení Lucie Rozsnyó – soprán, Kristina Vaculová – příčná flétna, Sára Medková – klavír. Zahrají skladby významných českých soudobých autorů Ivo Medka, Petera Grahama, Miloše Štědroně, Petry Machkové, Dariny Žurkové, Sáry Medkové a Markéty Dvořákové.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.