Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Veronika Holbová triumfovala na pěvecké soutěži v Karlových Varech a říká: Těším se na další výzvy

Veronika Holbová triumfovala na pěvecké soutěži v Karlových Varech a říká: Těším se na další výzvy

26.11.2015 05:48 Hudba

Vítězkou Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka, která se konala v Karlových Varech, se v kategorii opera-ženy stala mladá ostravská sopranistka Veronika Holbová, která uspěla v konkurenci několika desítek pěvců z celého světa. V současnosti studuje na Fakultě umění Ostravské univerzity, kde je posluchačkou druhého ročníku doktorského studia u Evy Dřízgové-Jirušové. Vítězství je o to cennější, že v porotě soutěže zasedly operní legendy Gabriela Beňačková, Peter Dvorský, Sona Ghazarian a další. Deník Ostravan.cz přináší s velkou nadějí nejmladší pěvecké generace rozhovor.

Zvětšit obrázek

Jedna z nejlepších pěvkyň mladé generace Veronika Holbová.
Foto: Jana Kaňoková

Veronika Holbová, majitelka 1. ceny Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka. To zní docela krásně. Jak se ti žije s novou realitou? Předpokládám, že to nebolí…

Ne, nebolí (smích). Je to moc příjemný pocit a zároveň nejen pro mě, ale i pro mou paní profesorku Evu Dřízgovou-Jirušovou je to určitá satisfakce v mém v dosavadním snažení a také odrazový můstek pro další práci a vzdělávání se v oboru. Z mého úspěchu se samozřejmě raduje jak má rodina, tak i přátelé, kteří mě po celou dobu podporují.

Soutěž chová ve jménu mistra, který hudebně dobyl celý svět. Přála by sis podobný osud?

Nevím, zda dobýt celý svět, ale ráda budu dobývat všechna divácká srdce.

S jakým repertoárem jsi na soutěži vystoupila?

V prvním kole slyšela porota Händelovu árii z opery Ottone, Liu z Pucciniho Turandot a Foersterovu Evu z opery Eva. Armida (Armida), Micaela (Carmen) a Musette (Bohéma) zazněly v druhém kole a pro finále jsem si připravila árii Violetty Valéry È strano z La Traviaty.

Jak silná byla ve Varech konkurence, věřila jsi v úspěch?

Tato pěvecká soutěž má dlouholetou tradici a je známá nejen po celé Evropě, tudíž je účast vždy velmi hojná a kvalita zpěváků vysoká. A zda jsem věřila v úspěch? Přála jsem si dostat se do finále, neboť jsem se přihlásila do kategorie Opera – ženy, která je do 35 let, a já se jí účastnila ve svých 26 letech. Což se mi splnilo nad očekávání. Dále jsem měla štěstí, že mezi konkurencí jsem měla přátele a kolegy, s některými z nich jsem spolupracovala jak na českých jevištích, tak i například v Lyonské opeře, takže jsme se vzájemně podporovali a strávili spolu pár krásných dní.

Hovořila jsi po tvém báječném výkonu s některými porotci? Jak k tobě promlouvali?

Ano, měla jsem možnost s některými porotci mluvit. Jejich krásných slov si velmi vážím a děkuji za všechny cenné rady, kterých se mi dostalo. Byly to však věty věnované jen mě a někdy spíše jen připomínky k výkonu.

Co pro tebe první cena v tak prestižní soutěži znamená?

Vítězství pro mě znamená mnoho, ale zároveň mě posunuje k další práci, ve které se chci zdokonalovat. Přineslo mi možnost nových předzpívání v Evropě.

Je těžké po takovém úspěchu myslet na další cíle. Přesto se zeptám, máš nějakou další konkrétní metu?

Není to vůbec těžké. Myslím na další cíle, protože ty jsou mým hnacím motorem v mé práci. Úplně jasnou představu, čeho dosáhnout, zatím nemám, ale mám určité sny, které bych si chtěla splnit, určité role, které bych si chtěla zazpívat, ale na těch potřebuji ještě hodně pracovat. A těším se na výzvy, které přijdou a které mě posunou blíž k mým snům.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.