Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Filharmonie vtančí do dalšího roku s vídeňskými valčíky a s Patricií Janečkovou

Filharmonie vtančí do dalšího roku s vídeňskými valčíky a s Patricií Janečkovou

29.12.2015 00:00 Hudba

V rytmu vídeňských valčíků vstoupí do roku 2016 Janáčkova filharmonie Ostrava se svým šéfdirigentem Heiko Mathiasem Försterem. Novoroční koncert se koná v Domě kultury města Ostravy 7. ledna od 19 hodin a jeho ozdobou a velkým lákadlem bude mladá operní zpěvačka Patricia Janečková.

Zvětšit obrázek

Mimořádně talentovaná Patricia Janečková má slušně našlápnuto na kariéru operní hvězdy.
Foto: Bellevoice

Patricia Janečková zpívá od čtyř let a je výjimečným zjevem na současné hudební scéně. Už jako desetiletá holčička zvítězila v konkurzu ostravské Janáčkovy filharmonie a dostala poprvé možnost zpívat se symfonickým orchestrem, který patří mezi přední tělesa v České republice. Tato mimořádně talentovaná operní zpěvačka se v roce 2010 stala absolutní vítězkou televizní soutěže Talentmania.

Odborná veřejnost vyzdvihuje především její hudební vyzrálost, intonační čistotu a kultivovanost hlasu. „Na Novoročním koncertu budu zpívat třeba árii z Bohémy nebo z Hoffmannových povídek, zazní ale třeba i Jarní písně Johanna Strausse mladšího. Posluchači se mohou těšit jednak na náročné operní árie, ale také samozřejmě na klasické vídeňské melodie,“ říká Patricia.

Ostravský symfonický orchestr se bude i v roce 2016 prezentovat jak doma, tak i v zahraničí. Chystá se například do Švýcarska. A na oplátku do Ostravy přiveze řadu proslulých světových sólistů a dirigentů.

Filharmonie ovšem neopomíjí ani začínající talentované hudebníky, kterým je věnován celý koncertní cyklus příhodně nazvaný Jeunesses musicales aneb Hudební mládí. Tato řada čtyř koncertů odstartuje 14. ledna, kdy bude ostravské pódium patřit mladému tubistovi z Prahy Janu Adamcovi, jenž pro tuto příležitost nastudoval Gregsonův Koncert pro tubu a orchestr, a klavíristce z kroměřížské konzervatoře Kateřině Potocké a „jejímu“ Beethovenovu Klavírnímu koncertu č. 1.

Pokračují také komorní koncerty. Ten lednový (11. ledna) představí jeden z nejlepších českých komorních souborů – klavírní Eben Trio. Mendelssohnův houslový koncert v podání vynikajícího Marca Bouchkova a Dvořákova Sedmá symfonie jsou zase taháky koncertů, které jsou na programu 21. a 22. ledna.

A snad největší lahůdkou z lednového menu bude Smartphonie. Koncert, na kterém nejenže nemusíte vypínat mobily, ale naopak je musíte mít zapnuté, abyste mohli ovlivnit další průběh koncertu. Hudební obdoba slavného Kinoautomatu z Expo 67 bude mít ostravskou premiéru 26. ledna.

(Zdroj: Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.