Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Slyšení Komorní scény Aréna je Inscenací roku v anketě Divadelních novin. Gratulujeme

Slyšení Komorní scény Aréna je Inscenací roku v anketě Divadelních novin. Gratulujeme

5.1.2016 00:00 Divadlo

Inscenace hry Tomáše Vůjtka Slyšení, kterou nastudoval režisér Ivan Krejčí na jevišti Komorní scény Aréna, se stala Inscenací roku 2015 v pravidelné anketě Divadelních novin. V anketě letos hlasovalo 102 divadelních kritiků, publicistů a spolupracovníků redakce tohoto listu.

Zvětšit obrázek

Marek Cisovský jako Adolf Eichmann v inscenaci Slyšení.
Foto: Roman Polášek

„Anketu jsme vyhlásili potřiadvacáté, hlasující v ní zmínili 55 inscenací,” řekl šéfredaktor tohoto kulturního čtrnáctideníku Josef Herman. Podle něj nejde o soutěž, ale o shrnutí názorů oslovených osobností. A právě pro Slyšení hlasoval největší počet teoretiků. Inscenace dostala jako jediná sedm hlasů. Každý z oslovených kritiků totiž mohl hlasovat jen pro jedinou tuzemskou inscenaci bez ohledu na to, zda jde o činohru, balet, operu nebo muzikál.

Proč zaujalo zrovna Slyšení, to je patrné například z vyjádření Pavly Bergmannové, která inscenaci nominovala: „Za osobitě ironickou interpretaci historie s důrazem na téma zrodu zla a odpovědnosti za něj, za brilantní režijní vedení, s nímž režisér Ivan Krejčí důmyslně a bez strhávání pozornosti k vnějším okázalostem staví celek inscenace, i za skvělé herecké výkony, především pak strhující kreaci Marka Cisovského v roli Adolfa Eichmanna.“

A toto o inscenaci hry Slyšení napsala Taťána Lazorčáková: „„Kromě dokonale komponovaného scénáře T. Vůjtka, využívajícího historických reálií k vytvoření šokujícího fiktivního zobrazení osobnosti A. Eichmanna, získává inscenace sugestivní působivost díky soustředěné režii I. Krejčího a nesmírně koncentrovanému a detailně propracovanému hereckému výkonu M. Cisovského.“

Z ostravských divadel se nominací dočkalo ještě Národní divadlo moravskoslezské s operními inscenacemi Tři přání aneb Vrtkavosti života a Maria Stuarda. Nominovaná byla také další letošní inscenace Komorní scény Aréna, a to Shakespearovo Něco za něco.

Kompletní výsledky ankety ZDE.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.