Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Američtí Thievery Corporation přijedou na Colours oslavit dvacetileté jubileum

Američtí Thievery Corporation přijedou na Colours oslavit dvacetileté jubileum

10.2.2016 19:03 Hudba

Další jméno, které je v hudebním světě opravdovým pojmem, oznámili pořadatelé patnáctého ročníku Colours of Ostrava. Na jedné z hlavních scén zahraje americké seskupení Thievery Corporation, které v letošním roce slaví dvacet let od svého založení.

Zvětšit obrázek

Hlavní protagonisté amerického seskupení Thievery Corporation.
Foto: Colours of Ostrava

Americké duo ve složení Rob Garza a Eric Hilton produkuje elektronickou hudbu v žánru downtempa s inspirací brazilské bossanovy, acid jazzu a dubu. Na elektronické scéně představují už dávno klasiku. „Když jsme v roce 1995 začínali, přišla nám elektronická hudba studená a mechanická, což pro nás bylo nepřijatelné. Cítili jsme potřebu do ní začlenit nejrůznější vlivy, které by podle našeho názoru vystihly globální podobu dnešní hudby,“ řekl kdysi Hilton.

Na albech Thievery Corporation proto zní reggae, funky, pop, francouzský šanson, nasamplované dechy od Jamese Browna, bollywoodské smyčce a nespočet příměsí z Afriky, Indie nebo Karibiku. Garza s Hiltonem vše proměnili ve vytříbený soudržný zvukový tvar, do něhož pravidelně přispívají výjimeční hosté: Perry Farrell, David Byrne, Astrud Gilberto, Norah Jones, Anoushka Shankar nebo Femi Kuti.

Dokážou být neskutečně romantičtí i politicky velmi ostře vyhranění – na Grammy nominované album Radio Retaliation v roce 2008 uvedli slovy: „Je těžké zavřít oči a spát, když celý svět za tebou hoří. Pokud jsi umělec, je nejvyšší čas promluvit.“

Po celý čas ale Garza s Hiltonem sdílejí vášeň pro brazilskou bossa novu, elegantní splynutí rytmů samby s jazzem. Na posledním albu Saudade bossa nova propadli natolik, že zapomněli na politiku a vykouzlili zvuk ze všeho nejvíc prý připomínající pozdní odpoledne strávené v posteli s dobrým pitím.

Jejich šťastně melancholické rozpoložení se odráží v názvu alba: slovo saudade, spojené především se zpěvem portugalského fado, je svým způsobem nepřeložitelné, z duše vyvěrající pojmenování pro stav nostalgického stesku po něčem, co by se už nemuselo vrátit, nicméně nerezonující smutkem, ale naopak léčivou touhou a láskou. Album, které je poctou brazilským velikánům Antonio Carlosu Jobimovi a Joao Gilbertovi, ale také Serge Gainsbourgovi nebo Ennio Morriconemu, s Thievery Corporation natočilo mnoho vynikajících zpěváků, kteří samozřejmě nebudou s dvojicí a kapelou na ostravském koncertu chybět.

(Autor textu je spolupracovníkem Colours of Ostrava)

Další informace k Colours of Ostrava 2016

 

Jiří Moravčík | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.