Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Plechový kůň s „vuzkem uhla“ odletěl nad ránem od Nové radnice jako bájný Pegas

Plechový kůň s „vuzkem uhla“ odletěl nad ránem od Nové radnice jako bájný Pegas

28.2.2016 08:55 Atd.

Černý kůň letící těsně před rozbřeskem kolem věže Nové radnice. Toť mytologický obraz, který se zapíše do dějin města, protože Ostrava je městem koně, byť ten ostravský je bělouš. Kontroverzní skulptura koně zkříženého s důlním vozíkem umístěná na kruhovém objezdu u Nové radnice v neděli ráno z tohoto místa zmizela. Navěky.

Zvětšit obrázek

Pracovníci technickýcnh služeb odvážejí skulpturu vlakokoně.
Foto: Ivan Mottýl

Je neděle 28. února, 6 hodin a 16 minut. „Máme to za čtvrt hodinky,“ dušují se „majstři“ z technických služeb. Výtvor kovářů z Milostovic na Opavsku má opustit Prokešovo náměstí v rekordním čase. Těsně před rozedněním, aby socha mohla s prvními paprsky slunce zmizet v nadpozemských sférách. Ostravský Pegas se totiž vrací ke svým rodičům, k Poseidónovi a Medúse.

Je 6 hodin a 18 minut. Rameno jeřábu se zvedá a lano s hákem se spouští ke skulptuře, která v Ostravě vyvolala svého času vášnivou diskusi. Na kruhový objezd ji nechali postavit radní obvodu Moravská Ostrava a Přívoz už 7. prosince 2013, přičemž mělo jít pouze o „dočasnou“ výstavu oceněné sochy ze sympozia pořádaného ostravskou střední školou AVE ART.

KUN1

Pracovníci technických služeb při odstraňování koně. (Foto: Ivan Mottýl)

6 hodin a 21 minut. Dělnicí obepínají koně řetězy, ačkoliv přesně tento akt se měl podle slibu centrální radnice odehrát už v červnu roku 2014. Je konec února 2016, takže se alespoň nenaplnila slova některých ostravských umělců, že z dočasného pobytu se v českých zemích obvykle stává věčnost.

6 hodin a 22 minut. „Ten strašák tam stále straší,“ povzdechl si nedávno pro kulturní deník Ostravan.cz umělecký manažer Galerie města Ostravy PLATO Marek Pokorný. O mrtvých ale jen v dobrém. Vlakokůň z dílny vesnických kovářů je stále pevněji svírán řetězy, tohle je jeho poslední hodinka. Vlastně minutka.

6 hodin a 23 minut. Kůň se odlepuje od země a míří k nebi. Respektive do skladu technických služeb, než mu radní z Moravské Ostravy a Přívozu najdou nějaké jiné místo. Někde u dálničního nájezdu by určitě nevyvolával takovou kontroverzi jako před radnicí, zato by ho tam ale sběrači kovů ohlodali až na kostru.

KUN3

Pegas odlétá. (Foto: Ivan Mottýl)

6 hodin a 25 minut. Koňovůz alias ostravský Pegas už vylétl asi metr nad zem. „Smlouvu s AVE ART uzavřel městský obvod v době, když obýval budovu společně s magistrátem a pozemek pod kruhovým okruhem mu byl svěřen. Teď v budově sídlí jen magistrát, i proto vedení města iniciovalo změnu a pozemek obvodu odejmulo. Je to podobné, jako byste měli před barákem něco, co tam dali sousedi,“ podotkla k věci mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

certi

Pegase si odnášejí všichni čerti. (Foto: Ivan Mottýl)

6 hodin a 26 minut. Pegas už plachtí vysoko nad trolejbusovými dráty a stoupá stále vzhůru. Zprudka se rozednívá, nebe ozařují blesky a socha mizí v oblacích. „Změnu iniciovala náměstkyně primátora Kateřina Šebestová. Kruhovému objezdu bude navrácen původní charakter, tedy květinová výzdoba s heraldickým znakem města. Budou se o to starat Ostravské městské lesy,“ dodala pro Ostravan.cz Vojkovská.

znak

Původní podoba kruhového objezdu. (Foto: Magistrát města Ostravy)

6 hodin a 26 minut. Kůň letí kolem věže Nové radnice a marné je volání jeho zastánců z obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.. „Když před dvěma lety městský obvod souhlasil s nabídkou dočasné instalace vítězného díla z v Ostravě konaného sympozia uměleckých kovářů, vyvolal tímto krokem ohromnou diskusi . Například v anketě na www.novinky.cz se při té příležitosti ze 1780 hlasujících vyjádřilo 86,1% pro zachování plastiky a 13,9% bylo proti. V té době se také část ostravské umělecké fronty semkla v jeden šik a bylo chvílemi až stydno číst kolik negace, expresivních výrazů a vulgarit je vysloveno z úst této kulturní elity,“ citujeme doslovně ze stanoviska hnutí Ostravak, zveřejněného v uplynulém týdnu na Facebooku.

kruhac

Kruhový objezd v neděli 28. února ráno již bez koně. (Foto: I. Mottýl)

6 hodin a 26 minut. Ducha koně si vzalo nebe, jeho tělesná schránka ale spadla na nákladní vůz připravený na Prokešově náměstí. Problematické dílo teď nahradí květinový bílý kůň, který každou zimu povadne nebo ho milosrdně skryje sníh.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.