Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Blíží se pátý ročník Templfestu, přijede i izraelský hudebník Ari Erev

Blíží se pátý ročník Templfestu, přijede i izraelský hudebník Ari Erev

29.3.2016 00:00 Hudba

Především hudbu, ale také přednášky či filmové projekce nabídne letošní ročník festivalu Templfest. Ten už pátým rokem připomíná významnou židovskou stopu v historii Ostravy a ukazuje bohatství židovské kultury. Letošní ročník přivítá v polovině dubna hudebníky a přednášející z několika států, kromě České republiky to budou účinkující z Izraele, Itálie a Slovenska. Jednou z hlavních hvězd bude izraelský klavírista a skladatel Ari Erev, který odehraje v Moravskoslezském kraji hned čtyři koncerty.

Zvětšit obrázek

Izraelský hudebník Ari Erev přijede do Ostravy.
Foto: Archiv umělce

Festival se letos bude konat nejen v kulturním centru Cooltour, ale nově také třeba v katedrále Božského Spasitele či v klubu Heligonka na Dole Hlubina a na různých veřejných prostranstvích.„V rámci performance Země krásná a zpívající v režii Lenky Sedláčkové nás čeká komentovaná prohlídka po místech spojených s historií ostravských židů, na jejíž závěr nás na Masarykově náměstí rozezpívá více než 100 dětí,“ zvou pořadatelé.

Z Izraele do Ostravy dorazí jazzový klavírista a skladatel Ari Erev, který společně s českými špičkovými interprety představí svůj nový jazzový program a nové album. Kromě toho, že zahraje 16. dubna na Templfestu, odehraje v následujících dnech také koncerty ve Štramberku, Českém Těšíně a Frýdku-Místku.

Templfest bez Tomáše Novotného si nikdo nedokáže představit, letos se hebrejské písně v jeho úpravách a v provedení mužského pěveckého souboru Noach rozezní v klubu Heligonka. Dalším účinkujícím bude Erik Rothenstein Band (Slovensko), který představí klezmerový/jazzový projekt Blázni z Chelmu, jehož jádrem jsou kompozice podle literární předlohy spisovatele Isaaca Bashevise Singera.

Hebrejské písně zazní také netradičně v podání cimbálové muziky Capella z moravského Slovácka. Z izraelské Galileje pak Ostravany hudebně pozdraví David Smadar (Hava Nagila). Také přednášková sekce festivalu bude letos velice bohatá. Italský katolický kněz, generální pastýř komunity Koinonia Jana Křitele P. Alvaro Grammatica se bude zamýšlet na téma „Jaká je budoucnost židovsko-křesťanských vztahů?“.

Se svou přednáškou přijede také cestovatel a znalec blízkovýchodních poměrů Daniel Haslinger, o přátelství České republiky a Izraele budou besedovat velvyslanec státu Izrael Gary Koren a Mojmír Kallus (ICEJ). Do historických souvislostí dvacátého století se podíváme s docentem Jaroslavem Šebkem v přednášce „Pius XII. – papež a holokaust“.

Výtvarnou stránku festivalu letos zastoupí výstava fotografií izraelských autorů „Papež František ve Svaté zemi“, v rámci filmové sekce nabídne Minikino drama z roku 2011 Láhev v moři (Francie / Kanada / Izrael) a oskarový snímek z roku 2015 Saulův syn (Maďarsko).

Templfest v sobě již neodmyslitelně zahrnuje také duchovní rozměr, k ekumenické modlitbě se věřící budou moci sejít v kostele sv. Václava.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.