Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Jeden svět nabídl v Ostravě pohled na odvrácenou stranu sociálních sítí

Jeden svět nabídl v Ostravě pohled na odvrácenou stranu sociálních sítí

4.4.2016 00:00 Atd.

Ostravská část festivalu Jeden svět je v plném proudu. I přes slunečné počasí si lidé na program festivalu nacházejí cestu. Letošní téma festivalu zní „Hledání domova“. „Chceme upozornit na to, že lidský rozměr hledání domova je mnohem hlubší, než ukazuje současná hlučná veřejná debata o migrační vlně v Evropě,“ upřesňuje koordinátorka ostravské části přehlídky Kristýna Konczyna.

Zvětšit obrázek

Publikum ostravské části festivalu Jeden svět.
Foto: Jeden svět

I proto zmíněné téma festivalová nabídka nahlíží z mnoha stran a v mnohdy nečekaných souvislostech. Tak třeba o víkendu festival mimo jiné uvedl snímek „Pomozte najít Sunila Tripathiho“. Ten na půdorysu osudu jedné americko-indické rodiny nabízí zamyšlení nad mediální manipulací.

Americký dokument na téměř detektivním příběhu hledání zmizelého studenta rozkrývá problematiku novinářské etiky, moci médií i nekontrolovatelného šíření nenávisti na sociálních sítích.

Talentovaný muzikant a vynikající student Sunil, který ovšem v posledních měsících bojuje s depresí, odejde uprostřed jedné mrazivé zimní noci ze svého bytu. Poté jako by se po něm slehla zem. Policie je bezradná, rodina se ale nevzdává a s pomocí přátel a internetu se pustí do rozsáhlého pátraní na vlastní pěst. Zdánlivě všední příběh hledání pohřešovaného mladíka však brzy přerůstá v nečekané drama s tragickým rozluštěním.

O měsíc později dojde k teroristickému útoku při maratonu v Bostonu. Sociální sítě záhy ztotožní zmizelého Sunila s jedním z podezřelých atentátníků. Rozpoutá se davová psychóza, které vzápětí podlehnou i mainstreamová média. Hon na čarodějnice je zastaven až ve chvíli, kdy s odhalením skutečných viníků přichází policie. Ta nakonec nalézá i Sunila. Respektive jeho tělo – ještě téže noci, kdy odešel z domu, tedy měsíc před atentátem, spáchal sebevraždu. „Když si dnes jeho jméno zadáte do vyhledávače, vždy na vás vyskočí i historie či alespoň zmínka kolem jeho falešného obvinění. Stalo se to součástí jeho života. Přitom to ale jeho součástí nikdy nebylo,“ stěžuje si ve filmu Sunilův bratr.

Kromě mediální roviny snímek rozehrává další podstatné téma – deprese mladých lidí v současném zrychleném, klipově orientovaném světě. Ani milující rodina, ani pozorní pedagogové na univerzitě nedokázali Sunilovi pomoci.  Ani on sám netušil, jaká rizika s sebou jeho problémy nesou a že na ně bez odborné pomoci nebude stačit. V tom jeho příběh – na rozdíl od misidentifikace s bostonskými atentátníky – ojedinělý není.

Sály v Cooltouru, Cineportu i Minikině nabídly o víkendu i další variace na Hledání domova. Třeba ve snímcích Zajatci o dění na Kyjevském Majdanu, Cowspiracy o problematice živočišné zemědělské výroby a životním stylu současné společnosti či „Girl Power“ o postavení žen v subkultuře sprejerů.

Program jednoho světa přitom nenabízí jen projekce, ale i besedy a doprovodný program, zahrnující koncerty, divadlo či mezinárodní gurmánské degustace.

17. ročník ostravské části Jednoho světa potrvá až do 8. dubna.

Monika Horsáková | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.