Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba V Parníku zazpívají žáci Lidové konzervatoře a Múzické školy

V Parníku zazpívají žáci Lidové konzervatoře a Múzické školy

12.4.2016 00:00 Hudba

Součástí oslav pětadvaceti let od založení Lidové konzervatoře a Múzické školy v Ostravě bude koncert, který se uskuteční v pondělí 18. dubna od 18 hodin v ostravském klubu Parník. Protagonisty koncertu se stanou posluchači pěvecké třídy Miloslavy Soukupové, ředitelky školy.

Zvětšit obrázek

Během koncertu se představí i úspěšná žákyně Michaela Janáčová.
Foto: Múzická škola a Lidová konzervatoř Ostrava

Koncert nebude pouze přehlídkou pěveckých schopností současných posluchačů této pedagožky, ale nabídne průřez její dlouholetou činností. Vystoupí nejmladší žáčci, kteří se umění zpívat začali učit s Mílou Soukupovou před několika měsíci, ale také posluchači mnohem starší, kteří za svou učitelkou a poradkyní chodí už řadu let. „Předvedou písně, které je baví a které chtějí touto cestou věnovat všem přátelům dobré písně,“ vysvětluje Míla Soukupová.

Dubnový koncert v klubu Parník patří k těm, které připomínají pětadvacetiletou historii Múzické školy. „Zazní písně, které budou součástí velkého koncertu 18. května na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Při této příležitosti si chceme také připomenout písně a tvorbu Nikol Kantorové,“ doplňuje Míla Soukupová. „Letos je to už deset let, co odešla, a stále nás inspiruje.“

V programu koncertu v Parníku vystoupí vedle šesti až sedmiletých školáčků, jako je například Eliška Macháčková, Lukáš Ďurko či Elizabetka Bjolková, také posluchači Míly Soukupové, kteří její školu absolvovali před lety – Sandra Schwarzová, Monika Foltýnová či Tereza Vašutová. Všechny se v nějaké podobě dodnes zabývají zpěvem, a to i na profesionální úrovni.

Představí se rovněž letošní absolventi – Radovan Gruber a Kateřina Pavlíčková – a určitě nebudou chybět Štěpán Klos a čerstvá vítězka soutěže Little Star 2016 Litoměřice Míša Janáčová. Ta se v červenci chystá do Los Angeles na světovou soutěž World Championships of Performing Arts 2016, kam byla nominována v národním týmu České republiky.

Lidová konzervatoř a Múzická škola je příspěvkovou organizací, jejímž zřizovatelem je město Ostrava. V současné době se zde vzdělává na 950 posluchačů ve všech základních uměleckých oborech.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.