Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Performance tasks spojí rakousko-americké tvůrce s ostravskými studenty umění

Performance tasks spojí rakousko-americké tvůrce s ostravskými studenty umění

13.4.2016 00:00 Obraz & Slovo

Rakousko-americká tvůrčí dvojice Jasmin Schaitl a William Costa vystoupí ve čtvrtek 14. dubna od 19 hodin v Galerii města Ostravy PLATO. Ve dvoraně Multifunkční auly Gong představí performanci tasks, kterou dříve prezentovali ve Vídni, v Berlíně nebo v Mexico City a jejíž unikátní podobu ovlivní spolupráce s místními umělci.

Zvětšit obrázek

Z performance "tasks" v Berlíně
Foto: PLATO

„Vystoupení Jasmin Schaitl a Williama Costy charakterizuje přívlastek site-specific, reaguje tedy přímo na prostory, ve kterých se odehrává. Ostravskou verzi jejich performance však pomohou proměnit i místní umělci, kteří se mohli od ledna hlásit ke spolupráci a tento týden v dvoraně Gongu intenzivně hledají tvar představení propojujícího pohyb, zvuk a obraz,“ řekl Marek Pokorný, umělecký manažer galerie.

Jasmin Schaitl a William Costa společně vystupují od roku 2013. Costa vedl workshopy, přednášel a vystupoval v severní Americe, Evropě i v Austrálii. Základem jeho tvorby jsou mezinárodní spolupráce s dalšími umělci na projektech propojujících různorodá média. Jeho hudební praxe zahrnuje elektro-akustické improvizace a kompozice. Jasmin Schaitl vystudovala Univerzitu užitého umění ve Vídni. Věnuje se videu, fotografii a kresbě, ve své práci tematizuje vnímání a prožívání času, přítomnost i nepřítomnost lidského těla. Vystavovala a vystupovala na řadě akcí v Evropě i severní a jižní Americe.

Ne jejich výzvu ke spolupráci zareagovalo několik studentů umění z Ostravy, Olomouce i ze zahraničí. Ostravskou verzi performance tasks tak spoluutvářejí Lenka Glisníková, Matěj a Jakub Frankovi, Anna Jirmanová, Alica Minárová, Małgorzata Goździk, Saori Hala a Emily Ranford.

Akci pořádá Galerie města Ostravy PLATO ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem a Bundeskanzleramt Österreich.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.