Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Organizátor akce Ostrava Positive Filip Košťálek: Chceme rozbít stereotypní nazírání na Ostravu

Organizátor akce Ostrava Positive Filip Košťálek: Chceme rozbít stereotypní nazírání na Ostravu

20.4.2016 00:01 Atd.

Ostravská klubová noc Pendl, PechaKucha Night Ostrava, Cinéma Royal - to jsou jen některé z projektů, na nichž spolupracuje Filip Košťálek. S organizováním kulturních akcí v moravskoslezské metropoli začal před pěti lety a jeho koníček pro volný čas se postupně přehoupl v zaměstnání. Zakotvil v klubu Cooltour jako dramaturg a přidal další zajímavý projekt Ostrava Positive. Sérii večerů, během nichž se originální formou prezentují projekty, které ukazují, že Ostrava má rozhodně co nabídnout.

Zvětšit obrázek

Dramaturg a strůjce několika akcí Filip Košťálek.
Foto: Petr Kiška

Filipe, kdy se konala první akce Ostrava Positive a co tě k upořádání takových seancí inspirovalo?

První akce Ostrava Positive proběhla 14. října 2015. Mrzelo mne, že Ostrava má pořád pověst města, ve kterém se nic neděje, kde nic není, které zaspalo a má jen obyvatele, kteří mluví rychle a vulgárně, fárají do dolů a chodí na Baník. Touto sérií večerů chci ukázat, že tomu tak už dávno není, a zároveň umožnit aktivním lidem dozvědět se čerstvé informace z první ruky. A těm, kteří něco tvoří, nabídnout platformu, kde se můžou ukázat.

Kdo se v rámci Ostrava Positive už například představil?

Na premiérovém vydání se představil třeba první ostravský prodejní market bytového designu Meat Design, hlídací pes ostravského veřejného prostoru – web Moravskoslezské stavby – či spontánně vzniklá galerie v Mariánských Horách Saigon. Na tom posledním to byl třeba Move Fest Ostrava a okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu.

Podle čeho vybíráš lidi, kteří se na akcích Ostrava Positive prezentují?

Snažím se sledovat dění kolem sebe nejen na sociálních sítích, ale i při procházkách městem samotným. Není však možné zaznamenat všechny super věci, které vznikají, takže jsem rád za každý tip od kolegů, známých i lidí, které třeba jen potkám někde na baru.

Nakolik tě k akci Ostrava Positive inspirovala PechaKucha Night?

Myslím, že by Ostrava Positive vznikla, i kdybych PechaKucha Night neznal, každopádně mne tato akce inspirovala v tom, že existuje publikum lačné po aktuálních informacích a setkávání se se stejně naladěnými lidmi.

Kteří prezentující ti utkvěli v paměti nejvíce a proč?

Rozhodně to byli kluci z galerie Saigon, kteří na pódium vtrhli jako hurikán a bylo jim jedno, co říkají a komu to říkají. Je pravda, že to byl trochu extrém. Dlouho taky nezapomenu na prezentaci pánského holičství Old Town Barber Shop. Zajímavé téma, pozitivní nálada a upřímný nadhled mě vždycky potěší.

Jaká je periodicita akce?

Snažíme se akci pořádat zhruba co dva měsíce.

Chystáš se Ostrava Positive nějak dramaturgicky posunout? Inovovat?

Byl bych hlavně rád, aby Ostrava Positive zůstala stále stejně inspirativním večerem s příjemnou komorní atmosférou. Momentálně přemýšlím, jak ještě více pomoci aktivitám, které se představí na pódiu. Nabízí se vytvořit prostor pro otázky či diskusi po prezentacích a rovněž uvažuji o tom, že by vznikl web, na kterém by tyhle progresivní projekty mohly najít společný prostor.

Monika Horsáková | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.