Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Dojatý Clemens Kuby po ostravské premiéře Brány života: Jako bych všechno prožíval znovu

Dojatý Clemens Kuby po ostravské premiéře Brány života: Jako bych všechno prožíval znovu

22.4.2016 21:11 Divadlo

Životní příběh spisovatele Clemense Kubyho, který před třiceti lety ochrnul po těžkém úrazu páteře a navzdory všem lékařským prognóznám se mu podařilo uzdravit za pomocí meditací, se stal předlohou hudebního představení L2: Brána života, které mělo ve čtvrtek premiéru v Národním divadle moravskoslezském. Světové premiéry díla českých autorů Jaroslava Duška, Ondřeje Smeykala a Maria Buzziho se spisovatel osobně účastnil. Krátce poté poskytl rozhovor kulturnímu deníku Ostravan.cz.

Zvětšit obrázek

Clemens Kuby při setkání s ostravskými diváky krátce po premiéře.
Foto: Martin Popelář

Co byste řekl na adresu divadelní inscenace L2: Brána života, kterou jste právě viděl?

Je to velmi statečné a velmi nápadité. V tuto chvíli bezprostředně po představení se mi těžko hovoří. Stalo se to před třiceti lety, ale jako by se teď všechno vrátilo, všechno jsem prožíval znova. To představení trvalo osmdesát minut a byl v něm celý rok mého života.

Co byste na té inscenaci ocenil nejvíce?

Nemohu říci nic jiného, než že všichni byli skvělí. Představitel role ztvárňující mé tělo (Jan Vlas, pozn.aut.) byl skvělý, představitelka Intuice (Martina Šnytová, pozn.aut.) také, hudba i všechny pěvecké výkony, prostě bylo to úžasné.

Clemens Kuby (uprostřed) při děkovačce spolu s autory inscenace.

Reakce veřejnosti na vaše uzdravení jsou nejrůznější – od naprostého odmítnutí, ba dokonce i podezřívání, že jste v páteři žádnou zlomeninu neměl, až po velký obdiv k tomu, čeho jste dosáhl…

Ano, tak to ale je u většiny neobvyklých věcí. Já jsem se prostě odmítl podřídit tomu, že už nebudu chodit. Víte, každá krize je zároveň bránou k nové a často i lepší skutečnosti. Je důležité mít cíl a jít za ním. Mít naději a nevzdávat se jí. Každá nemoc je vlastně zároveň možností, abychom se vyvíjeli dál. Abychom zahájili proces práce s vlastním vědomím.

Vzpomenete si na první pocity poté, když jste po vážném úrazu před třiceti lety dostal informaci o rozsahu poškození vaší páteře?

To nemůže být pravda. Nechci přijmout tuto diagnózu.

Jak zněla lékařská diagnoza?

Ochrnutí! Ale snažil jsem se to ignorovat.

Jaký byl rozsah ochrnutí? Které části vašeho těla byly bez citu?

Od obratle L2 (dolní část bederní páteře, pozn. aut.) kompletně dolů.

Jak dlouho trval stav ochrnutí?

Přibližně osm týdnů. A spravovalo se to pomalu, velmi pomalu. Všechny části se postupně staly funkčními v průběhu příštích deseti měsíců.

Jak začala vaše léčba meditací?

Sledováním mé mysli.

Čemu jste se při meditaci věnoval nejvíce?

Svému dechu. Každý den po dobu osmi až dvanácti hodin.

Jak byste definoval „sousední dimenzi“, o které hovoříte ve svých knihách?

Jednalo se o další krok v mém vědomí směrem k vyšší intuici.

Určitě se často setkáváte s lékaři. Jak reagují na vaši zkušenost a na poznatky, které jste získal při svých cestách po světě a setkáních z nejrůznějšími léčiteli a mysliteli?

Mezi lékaři jsou lidé otevření tomu naučit se a poznat něco nového, ale i takoví, kteří se ke všemu neznámému staví zdrženlivě. Jsou i takoví, kteří za mnou přijdou a řeknou „my víme, že máte pravdu, ale teď je pro nás těžké to přiznat“.

Co byste popřál inscenátorům „úzdravného opera“ L2: brána života?

Mnoho úspěšných repríz a mnoho diváků, kterým se možná také začne otevírat cesta k sousední dimenzi.

Přečtěte si také recenzi představení: Na jevišti Divadla Jiřího Myrona se odehrává zázrak v podobě L2: Brány života

Clemens Kuby bude mimo jiné hostem mezinárodního diskusního fóra Meltingpot, které se za účasti významných mezinárodních osobností současného akademicko-filozofického a odborného světa bude konat v rámci festivalu Colours of Ostrava 2016.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.