Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Koncert roku se blíží: Ostrava uslyší dva sólisty Metropolitní opery z New Yorku

Koncert roku se blíží: Ostrava uslyší dva sólisty Metropolitní opery z New Yorku

3.5.2016 00:00 Hudba

Sólisty Metropolitní opery nehostí Ostrava každý den. Proto by si nikdo, kdo má rád operní hudbu, neměl nechat ujít koncert ve vítkovickém Gongu, během kterého 16. června spolu s Janáčkovou filharmonií pod vedením dirigenta Łukasze Borowicze vystoupí hned dva umělci, kteří na nejprestižnější americké operní scéně zažili obrovský úspěch – bulharská sopranistka Sonya Yoncheva a polský tenorista Piotr Beczała.

Zvětšit obrázek

Bulharská sopranistka Sonya Yancheva míří do Ostravy.
Foto: Archiv umělkyně

Sopranistka Sonya Yoncheva patří k nejvýznamnějším pěvkyním mladé generace a slaví úspěchy na největších světových operních scénách.  Její cesta ke slávě je přitom tak trochu pohádková. Na podzim roku 2014 zazvonil v její švýcarské rezidenci telefon. Volal jí agent, aby se jí zeptal, zda si myslí, že by zvládla jeden záskok. Sonya trávila v té době pohodové chvíle se svým pětitýdenním synem Matteem. Agent by ji jistě neobtěžoval, kdyby se nejednalo o Metropolitní operu v New Yorku. Yoncheva váhala jen chvíli, protože jsou nabídky, které přijdou jen jednou v životě a tato mezi ně určitě patřila. Měla nahradit Kristine Opolais v roli Mimi v Bohémě. Tuto roli navíc neměla v repertoáru a znala jen árie a hlavní duety. Zbytek se musela velice rychle doučit.

Její Mimi však nadchla laickou i odbornou veřejnost a hodnocení jejího zpěvu se jen hemžilo superlativy. Petr Gelb, ředitel MET, jí okamžitě nabídl roli Desdemony v připravované inscenaci Othella v roce 2015, v níž sopranistka opět uchvacuje Newyorčany.  „V uplynulém období jsem byla taková Last-Minute-Soprano. Na poslední chvíli jsem zaskakovala za Annu Netrebko a jiné hvězdy. Díky těmto výzvám a příležitostem jsem ale dnes tam, kde jsem,“ říká Yoncheva, která se již naplno zařadila k nejzářivějším hvězdám operního nebe.  A světové operní domy se o její hostování perou. Představila se již ve Vídeňské opeře, Pařížské národní opeře, londýnské Govent Garden a dalších předních operních domech.

Jejím partnerem na koncertě bude polský tenorista Piotr Beczała, jeden z nejžádanějších pěvců současné operní scény. Kariéru si tento pěvec vybudoval v uplynulých letech pomalu a nenápadně, stranou mediálního zajmu, leč spolehlivě. Dnes už patří mezi světovou špičku. Studoval ve Švýcarsku, stejně jako Yoncheva, a jeho první angažmá bylo ve Státním divadle v Linzi. Odtud jeho cesta vedla přímo do Curyšské opery. V roce 2004 se blýsknul i v Londýnské královské opeře. O dva roky později obdržel cenu Mnichovského operního festivalu.

Polský tenorista dobyl již La Scalu, Paříž i Metropolitní operu. Tam se na něj ještě před zahájením jeho sóla Edgarda (v Donizettiho Lucii z Lammermooru) začaly sypat konfety. Kolegové mu vysvětlili, že je to vzkaz od publika: „My Tě milujeme“.

Na koncertě, který by se mohl stát ostravskou kulturní událostí roku, zazní známé milostné duety a árie z oper Vrdiho, Pucciniho, Gounoda, Masseneta a dalších.

***

Program:
Puccini: Vlaštovka (SY)
Verdi: Aida – Radames (PB)
Verdi: Síla osudu – předehra
Puccini: Tosca (SY)
Puccini: Tosca – Cavaradossi (PB)‘
Dvořák: Rusalka (SY)
Dvořák: Slovanský tanec č. 8
Gounod: Faust (PB)
Gounod: Faust – duet (Garden Szene)
Puccini: Manon Lescaut (SY)
Puccini: Manon Lescaut – duet
Massenet: Le Cid (SY)
Bizet: Carmen – La fleur (PB)
Gounod: Romeo a Julie – Love Duet
Korngold: Mrtvé město – Mariettas Lied (SY)
Lehár: Judita –  Freunde das Leben (PB)
Lecocq: Les cent vierges – Ô Paris, gai séjour (SY)
Lehár: Země úsměvů – Dein ist mein ganzes Herz (PB)
Čajkovskij: Květinový valčík
Čajkovskij: Jolanta – duet

Účinkují:
Sonya Yoncheva – soprán (SY)
Piotr Beczała – tenor (PB)
Janáčkova filharmonie Ostrava
Łukasz Borowicz – dirigent

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.