Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Blíží se 23. ročník Janáčkových Hukvald, tentokrát s Martinem Kasíkem i Danielem Skálou

Blíží se 23. ročník Janáčkových Hukvald, tentokrát s Martinem Kasíkem i Danielem Skálou

17.5.2016 19:40 Hudba

Organizátoři Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy zveřejnili program letošního 23. ročníku a zahájili prodej vstupenek na jeho koncerty. A stejně jako je barevný a pestrý programový leták, je pestrý a různorodý i program deseti koncertů. Ty se uskuteční od 25. června do 10. července 2016 na Hukvaldech, v Příboru, ve Frýdku-Místku i v Rychalticích.

Zvětšit obrázek

Skladatel, hudební pedagog a vynikající cimbalista Daniel Skála.
Foto: Martin Popelář.

„Dominantami letošního hukvaldského festivalu budou tři orchestrální koncerty. Všechny se uskuteční v amfiteátru hukvaldské obory,“ říká nový ředitel festivalu Jaromír Javůrek. V sobotu 2. července se představí Janáčkova filharmonie Ostrava, která pod taktovkou Stanislava Vavřínka zahraje skladby L. Janáčka i A. Dvořáka a doprovodí vynikajícího trombonistu Kurta Neubauera v trombonovém koncertu Jožky Matěje, rodáka z nedalekého Brušperku. O týden později na stejném místě rozezní Komorní orchestr Bohuslava Martinů tóny populárních skladeb J. Haydna a W. A. Mozarta.

Třetí orchestrální koncert bude patřit slovenským hostům ze Žiliny, kteří představí půvabné Janáčkovy hudební obrázky z Moravy, jež autor spojil pod název Rákos Rákocsi.

Festival i letos samozřejmě nabídne také komorní koncerty. Každý z nich se liší jak programovým zaměřením, tak odlišností interpretů. 29. června rozezní na hradě cimbalista Daniel Skála se svými hudebními přáteli ozvěny Janáčkovských inspirací, 1. července se do rodného kraje vrátí jeden z nejlepších českých klavíristů současnosti Martin Kasík a v sále místeckého Národního domu přednese  velký klavírní recitál.

700. výročí narození Karla IV. připomene společně se Stanislavem Šárským, čtoucím úryvky z císařova životopisu, Bohemia Louxemburg Trio. Večer s názvem „Vita Caroli“ se uskuteční v příborském kostele sv. Valentina. V dalším kostele, tentokráte na Hukvaldech, se v rodný den Leoše Janáčka 3. července představí dechový kvintet Musica per cinque a v jeho programu nebude chybět ani půvabné Janáčkovo Mládí.

A třetí návštěvu kostela nabízí festival v Rychalticích, kde se 6. července poprvé u nás představí vynikající mladý polský varhaník, laureát mnoha prestižních soutěží Tomasz Soczek.

„Výčet koncertů by nebyl úplný bez sborového koncertu legendárního a letos jubilujícího dětského pěveckého sboru Permoník z Karviné. Skladby nejen našich autorů zazní 26. června na Hukvaldech za řízení zakladatelky sboru a jeho umělecké vedoucí Evy Šeinerové,“ doplnil Jaromír Javůrek.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.