Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Těšte se na největší šlehačkovou bitvu v dějinách Ostravy, říkají pořadatelé festivalu FLOK

Těšte se na největší šlehačkovou bitvu v dějinách Ostravy, říkají pořadatelé festivalu FLOK

18.6.2016 00:21 Atd.

Festival, který spojí všechny letní filmové projekce, to byl sen dvou nadšenců Tomáše Zetka z Minikina a Jana Rušaje z Trohalí. Oba se věnují programové činnosti v rámci svých pracovišť, navíc je ale spojila láska k letnímu kinu. Díky tomu založili FLOK – Festival letního ostravského kina. Na webových stránkách projektu flokostrava.cz se tak příznivci projekcí pod širým nebem dovědí, že se promítat bude téměř každý večer a v některých případech i se speciálními bonusy. V nabídce budou klasické komedie, evropské novinky i akční bijáky.

Zvětšit obrázek

Snímek z jedné z loňských projekcí festivalu FLOK před Trojhalím.
Foto: Jan Rušaj

Jak byste představili projekt FLOK?

Tomáš Zetek: Pod názvem FLOK – Festival letního ostravského kina se spojilo devět subjektů, které letos poprvé ukážou společnou sílu.  Za dva měsíce se na dvanácti místech promítnou až na čtyři desítky filmů. Nebudou mezi nimi chybět osvědčené české komedie, ale také akční trháky anebo artové kino z Evropy či dokonce dokument.

FLOK tady byl už v minulém roce, ale pouze v omezené míře. Jak vznikl?

Tomáš Zetek: Ten loňský FLOK byl zkušební nultý ročník. Letos jedeme naostro.

Jan Ruša: Rád sdružuji dobré věci, slepuji drobné kamínky a to baťovským systémem. Chci, ať se více lidí spojí a odejdou všichni o něco bohatší. Smyslem je najít peníze na jednu společnou věc, udělat hromadnou kampaň. Podpořit se tak, že když někdo z nás něco nemá, tak ten druhý mu s tím pomůže. Třeba i jenom lidsky, technikou, čímkoliv.

Jak na loňský program reagovali diváci?

Jan Rušaj: I když se loni zapojily jen tři subjekty, a to Trojhalí, Minikino, Divadlo loutek a Cooltour, byli lidé spokojení. Dokonce reagovali na naše bonusy, které mohli přes webové stránky získat. Jednalo se například o zvláštní občerstvení anebo jsme vytvářeli hrané scénky s pomocí vystřižených scén z uváděného filmu, na které reagovalo několik komparzistů. Začínalo to Klubem rváčů, kdy se sešla parta kluků, kteří se umí rvát. Udělali kolem toho obrovský humbuk s kuklami a s petardami, střílecími pistolemi a rvačkou. Lidé byli v šoku, nečekali to a nevěděli, co se bude dít. Diváci neutekli, ale někteří se dost poděsili, takže se to povedlo.

Jakou máte filozofii pro uspořádání tak velkého letního promítání?

Tomáš Zetek: Snažíme se, aby dramaturgie byla pestrá a aby každý se zapojených subjektů šel svou cestou. Minikino je jakýmsi garantem zástupců evropské kinematografie. Vracíme se k oblíbeným klasikám i z řad českých filmů, příkladem bude projekce 9. července, kdy u řeky Ostravice na nábřeží promítneme Rozmarné léto. Pak Tajemství hradu v Karpatech a následovat bude vynikající černobílý film z Německa Sakra kluku.

Jan Rušaj: Letos je nás hodně, někteří promítají zdarma, někteří za symbolické vstupné. Flokbonusy budou jen někde. Nejzajímavější je, že se domluvilo devět subjektů. Nekryjeme se v termínech a už vůbec ne v promítaných filmech a dramaturgie je opravdu pestrá. Od českých filmů, klasických komedií, přes evropské snímky až k hollywoodským trhákům a akčním filmům. Dokonce tady máme autokino na Autoburze. Takže lidi si najdou opravdu všechno.

A jaká bude letos asi největší specialita letních projekcí?

Jan Rušaj: Přece šlehačková bitva! Konkrétně u nás v Trojhalí, na 11. července, kdy máme druhé narozeniny, chystáme něco, co se v Ostravě ještě neodehrálo. Bude to podle mě největší šlehačková bitva v historii Ostravy, tematicky se to spíše hodí ke groteskám, ale budeme promítat Sherlocka Holmese. Technicky to máme vyřešené, víme jak ochránit náš majetek i oblečení návštěvníků, bude to velké a sladké.

Vidíte rozdíl projekcí mezi dříve populárními letními kiny a současnými projekcemi pod širým nebem?

Tomáš Zetek: Je třeba si uvědomit, že zaniklá letní kina byla stálá kina, kde bylo zázemí, byly to speciálně vybudované amfiteátry pro tento účel. Dnes jsou letní kina kočovnou záležitostí, promítá se na místech, která nejsou primárně k promítání určená, a pro menší počet diváků, se starými letními kiny je to tedy nesrovnatelné.

Jste připraveni na Rozmarné léto? Nemyslím jenom film, ale i deštivé počasí.

Tomáš Zetek: Rozmarné budeme s největší pravděpodobností promítat z formátu 35mm. A počasí? To nám snad vyjde.

Jan Rušaj: Pro všechna promítání máme i tzv. mokrou variantu. Když venku prší, tak jdeme pod střechu.

Tomáš Zetek: Když promítáme na chodníku před kinem, tak jsme schopni přenést projekci dovnitř. Na počasí jsme v dnešní době schopni reagovat velmi rychle. Loni v polovině filmu vypukl déšť a sto lidí jsme rychle přesunuli dovnitř do sálu, kde jsme dopromítali další polovinu filmu.

Budete rozdávat repelenty?

Jan Rušaj: U té vody by se to hodilo, to je dobrý nápad (smích).

U Trojhalí budou letos jen dvě letní projekce, není to nějak málo?

Jan Rušaj: Máme hodně akcí, musíme udržovat prostor, řešíme pronájmy. Hlavní sezóna nám začíná už v září, takže se nechceme přes léto úplně vyždímat. Takže odvysíláme jen dva filmy.

Na co se nejvíce těšíte? Tomáši ty jsi říkal, že se těšíš na Tajemství hradu v Karpatech?

Tomáš Zetek: Hlavně se těším na projekci filmu Neonový býk, uvedeme jej v předpremiéře, bude uveden také v Karlových Varech, je to argentinský film z prostředí toreadorů, má velmi výraznou vizuální stránku. Poběží pak v září na festivalu Ostrava Kamera Oko, u nás ho budou moci lidé vidět 4. srpna.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.