Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Blaze Bayley se do Ostravy těší, říká organizátor Slezskoostravského Rockfestu Marcel Pažický

Blaze Bayley se do Ostravy těší, říká organizátor Slezskoostravského Rockfestu Marcel Pažický

29.6.2016 00:00 Hudba

Slezskoostravský Rockfest už pomalu, ale jistě otevírá brány svého devátého ročníku. V sobotu 2. července 2016 opět zavlaje nad Slezskoostravským hradem rockově-metalová vlajka s mnoha žánrovými odstíny. O tom, co konkrétně letošní festival nabídne, hovoří organizátor Marcel Pažický.

Zvětšit obrázek

Organizátor Slezskoostravského Rockfestu Marcel Pažický před lávkou, která vede z centra k areálu hradu.
Foto: Aleš Honus

Můžete ve stručnosti představit devátý ročník Slezskoostravského Rockfestu?

Letos fanoušci uvidí několik zahraničních i českých hudebních hvězd. Nemáme vypíchnutu pouze jednu hlavní hvězdu, i když samozřejmě Blaze Bayley, bývalý zpěvák Iron Maiden, bude určitě velkým lákadlem. Každopádně jsme rádi, že si Blaze Bayley zařadil náš festival do turné, v rámci kterého propaguje své letošní album. Dále bych zmínil, že vystoupí jedna z nejúspěšnějších současných slovenských kapel Desmod nebo bigbíťácká legenda Žlutý pes. Novinkou je, že tentokrát se festival uskuteční na třech pódiích. Jedno umístíme už před hradem, všichni zde budou mít vstup zdarma a k tomu poblíž vyroste dětská zóna. Také dáme větší prostor regionálním amatérským kapelám.

Zajímavostí je, že děti do patnácti let mají vstup zdarma. Je to motivace pro rodiče i prarodiče, aby si s sebou na akci vzali své ratolesti. Tohle je pro náš festival běžné. Zakládáme si na tom, že jsme čistý a bezpečný festival.

Podle jakých kritérií jste účinkující vybírali? Jestli něčím festival vyniká, tak rozhodně žánrovou pestrostí, protože na akci vystoupí jak metalové, tak třeba poprockové skupiny… Ten záběr je opravdu široký, což je chvályhodné…  

Chceme hlavně kvalitu a určitou výjimečnost. Preferujeme kapely, které dlouho v Ostravě nehrály nebo zde nehrají příliš často. Ani se moc nezaobíráme skupinami, které objíždějí snad všechny festivaly v republice. S tou žánrovou pestrostí máte pravdu. My už jsme se od počátku snažili organizovat takový multižánrový rockový festival, který potěší vyznavače různých hudebních stylů. Letos bude ke slyšení například punk, rock, hard rock, metal i pop-rock.

Už jsme zmínili, že letošní ročník obohatí svým vystoupením bývalý zpěvák světově proslulých Iron Maiden Blaze Bayley. Můžete prozradit nějaké zajímavosti z jeho podmínek, které musíte splnit?

Blaze Bayley přiletí těsně před koncertem, v Ostravě sice přespí, ale hned druhý den letí pryč. Vyzvedáváme ho v Krakově, kam se přesune z Estonska, kde vystupuje v pátek. Je to naprostý profesionál, který se těší z každého koncertu. Žádné extremní požadavky, které bychom museli s nějakým velkým úsilím řešit, nemá. Vzpomínal, že už v Ostravě vystupoval, takže se na ostravské fanoušky těší a je připravený se s nimi po koncertě potkat, pobavit i vyfotit.

Vedle řady osvědčených jmen z česko-slovenské scény (Desmod, Žlutý pes, Zakázaný ovoce, Hentai Corporation, Tango & Imrich atd.) dáte prostor také formaci Hlahol. Proč zrovna tato parta? Málokdo totiž asi ví, že touto kapelou prošli rovněž členové Kabátu Pepa Vojtek a Milan Špalek…

Přesně tak… Každopádně Hlahol už u nás hrál před dvěma roky. Tehdy přijeli jako absolutně neznámí, ale fanoušky zaujali takovým způsobem, že jsme věděli, že je pozveme zase. Byli opravdu výborní. Jsme rádi, že jsme se opět domluvili. Navíc jsou to výborní chlapi, kteří se chtějí hudbou bavit.

Pojďme se trochu blíže podívat na regionální zástupce…

The Line už měli u nás hrát loni, ale nakonec to nevyšlo. Tentokrát vše klaplo. Je to klubová kapela v čele s fenomenálním zpěvákem z Anglie. Jejich styl, včetně samotného zpěvu, je těžko definovatelný a málokdy se něco takového vidí a slyší. To samé by se dalo říci o kapele se zvláštním názvem Sækədʒəwiːə, která se velmi liší od jiných klubových skupin. Formaci Šamanovo zboží jsme si vybrali ze soutěže Boom Cup, kde se dostali až do semifinále. Porta Inferi je už velmi známá regionální kapela se spoustou fanoušků. No a Sapien jsou mladí kluci, kteří hrají thrash metal, což není mezi mladými moc oblíbený styl. Ozvali se nám, že by si chtěli u nás zahrát, tak jsme si je přišli poslechnout do jednoho klubu, a zaujali nás. Jinak obecně se dá říci, že jedním ze stěžejních úkolů našeho festivalu je zviditelňovat regionální kapely.

Blízké okolí i samotný areál Slezskoostravského hradu nabízejí mnoho možností. Jaké další mimohudební vychytávky připravujete pro návštěvníky festivalu?

Jelikož se areál nachází blízko cyklostezky, je možné přijet na festival také na kole. A samozřejmě pro naše návštěvníky máme připravenu zdarma jak úschovnu kol, třeba třeba i kočárků. Navíc, jak jsem už zmínil, před hradem postavíme třetí pódium, v jehož blízkosti bude dětská zóna. Zde se mohou děti, včetně svých rodičů, perfektně odreagovat. Pokud zrovna nebudou chtít trávit svůj čas před pódiem, mohou v podstatě celý den prožít v okolí hradu.

Jaké pocity byste chtěl zažívat v sobotu 2. července po třiadvacáté hodině, tedy v době, kdy by festival měl oficiálně končit?

Byl bych velmi rád, kdybych prožíval podobné pocity jako v loňském roce po vystoupení poslední kapely. Tehdy odcházeli fanoušci z festivalu a spousta z nich chodila za pořadateli s tím, že jim děkují za pěkně prožitý den. To je asi nejsilnější pocit, který si pamatujeme. Všichni jsme dobrovolníci, festival nikoho z nás neživí, vše organizujeme ve vlastním volnu, takže tohle bylo největší ocenění pro celý pořadatelský tým.

Ačkoliv ještě nezačal devátý ročník, tak už jistě střádáte plány pro jubilejní desáté pokračování. Můžete prozradit, s kým jednáte, případně koho byste rádi na vašem festivalu viděli?

Na novém ročníku už pracujeme, protože pokračovat nadále chceme. Konkrétní jména však neprozradím, jelikož ještě není nic oficiálně potvrzeno. Ale když bude podpora fanoušků, statutárního města Ostravy, Moravskoslezského kraje, městského obvodu Slezská Ostrava a řady soukromých firem, tak bychom rádi náš festival posunuli ještě dále.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.