Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo S dramaturgyní Divadla loutek o prázdninových aktivitách, nové sezóně i návratu do Pardubic

S dramaturgyní Divadla loutek o prázdninových aktivitách, nové sezóně i návratu do Pardubic

1.7.2016 00:00 Divadlo

Jana Pithartová po dobu posledních osmi let výrazně ovlivňovala budování poetiky ostravského Divadla loutek. Nyní se s Ostravou začíná loučit, protože od začátku roku 2017 bude opět působit v pardubickém divadle, odkud před lety do Ostravy přišla. Prozradila to v rozhovoru pro deník Ostravan.cz, který si s ní povídal o aktuálním dění v divadle a také o chystaném prázdninovém programu.

Zvětšit obrázek

Dramaturgyně Divadla loutek Ostrava Jana Pithartová.
Foto: Ladislav Vrchovský

Jak jste spokojena s právě skončenou sezónou 2015/2016? Určitě byly na jejím začátku nějaké cíle. Co se podařilo naplnit,  co byste označila za největší úspěch a v čem vidíte po této sezóně rezervy pro další práci Divadla loutek Ostrava?

Z uplynulé sezony mám hodně radostí. Loutková pohádka O blýskavém prasátku v režii Václava Klemense se na naší hlavní scéně setkává s nadšením nejmenších dětských diváků a při nedělních představeních i jejich rodičů. Podařilo se převést do jevištní podoby jednu z nejlepších současných českých knížek pro děti. Na alternativní scéně s podobným úspěchem hrajeme autorskou inscenaci Malá Mína zmlsaná. Pohádku pro nás napsala a inscenovala Janka Ryšánek Schmiedtová a výsledek také naplnil naše očekávání. A velikou radost mám z Bouře, tato inscenace Václava Klemense se důstojně přiřadila k letošním shakespearovským oslavám a zúčastnění herci jsou na každém představení odměňováni bouřlivým ohlasem náctiletých diváků. Rezervy zůstávají vždycky, letos je cítím nejvíce v propagaci dětské opery Vrať nám, ptáku, hastrmana. Myslím si, že nastudovat pohádkovou operu ve spolupráci s Dětským studiem NDM byl dobrý záměr, ale zatím se nám nedaří na něj nalákat dostatek diváků. Přitom tu děti mají možnost vidět kvalitní pohádkové představení v provedení svých vrstevníků.

Inscenace Hodina Komenského byla vybrána do programu festivalu Skupova Plzeň, což je prestižní festival loutkového a alternativního divadla. Jak byla inscenace přijata? Můžete citovat nějaké ohlasy?

Ohlasy bohužel citovat nemůžu, protože jsem se do Plzně z časových důvodů nemohla vypravit. Ale autor textu Vítek Peřina si z Plzně přivezl cenu a herci přijeli spokojení.

Divadlo loutek se v létě neuzavírá, máte prázdninové aktivity. Můžete je představit? A s jakým cílem tohle všechno o prázdninách děláte?

Od 17. července do 18. srpna se u nás bude konat již tradiční Léto s pimprlaty. Je to interaktivní výstava loutek a dekorací z našich inscenací, při které si návštěvníci mohou všechno nejen prohlédnout, ale i „na vlastní kůži“ vyzkoušet. Výstavu doplňují v určených časech pohádková představení nezávislých divadel v amfiteátru. Léto s pimprlaty nabízí alternativní divadelní program v době letních prázdnin, kdy se běžná divadelní představení nekonají. Jak se již pár let ukazuje, zájem mají nejen obyvatelé Ostravy, ale i pořadatelé příměstských letních táborů se svými sezónními „chovanci“. Všichni budou srdečně vítáni.

Jaký je program příští sezóny Divadla loutek? Co zůstane na repertoáru a co nového přibude?

Většina zaběhnutého repertoáru zůstává beze změny. A k němu nabídneme jako obvykle čtyři nové premiéry. Tou první bude Nastupovat! Děják z rychlíku. Bude určena pro diváky od osmi let, premiéra bude už v listopadu. Duch Vlakomil s vámi proletí celé dvacáté století!

Můžete tuto inscenaci více přiblížit? Kdo je autorem předlohy? Co vás na té předloze zaujalo? A je tato inscenace zařazena na program kvůli souvislosti se školními osnovami?

Předloha ve smyslu literární předlohy neexistuje. Nápad vytvořit inscenaci na téma českých dějin především dvacátého století dostal Karel Růžička a původně ho chtěl realizovat v našem cyklu Přesčas. Ale právě v souvislosti se školními osnovami nás napadlo zařadit ji do pevného repertoáru divadla. Marek Pivovar se pustil do scénáře, Radovan Lipus chystá inscenační podobu a Marek Pražák podobu výtvarnou. Takže osvědčený a „Ostravakem“ i „Šarykem“ prověřený tým je opět v akci.

Přece jen je na první pohled z programu Divadla loutek zřejmé, že hrajete nejvíce představení v týdnu pro školní mládež. Je tato dramaturgická linie nějak záměrně vytvářena, má nějaké cíle?

Školní představení jsou naše hlavní náplň práce. Takže to má samozřejmě zásadní vliv na dramaturgii a máme zájem vytvářet ji pro školní děti a studenty co nejlépe. A cíle máme úplně stejné, jako kdybychom dělali dramaturgii pro večerního diváka. Kvalitní smysluplné divadlo.

Jak se díváte na dnešní školní mládež, která navštěvuje Divadlo loutek? Liší se nějak od dětí, které chodily do divadla v minulých letech?

Teď jste mě zaskočil. Přišla jsem do Divadla loutek před osmi lety z činohry pro dospělé a vlastně jsem se teprve začala učit znát dětské diváky. Nevím, jestli dřív bývali jiní. Ale hlavně nejsou nikterak zobecnitelní. Publikum každého představení je jiné a vždycky je zajímavé sledovat jeho reakce.

Tak pojďme k dalším premiérám příští sezóny…

Dášeňka čili Život štěněte podle všeobecně známé stejnojmenné knížky Karla Čapka o roztomilé foxteriérce bude určena dětem od pěti let, premiéra bude počátkem příštího roku. Středa nám chutná je jablíčky a dětskou radostí provoněná knížka Ivy Procházkové, jedné z nejlepších autorek naší současné literatury pro děti. Ztvárnit ji na našem jevišti se rozhodl liberecký tým Vít Peřina a Martin Tichý, který se u nás loni uvedl právě vynikající inscenací Hodina Komenského. Název čtvrté nové inscenace zatím neznám. Bude to loutková pohádka pro děti od 3 let a titul přinese nová dramaturgyně divadla.

Nová dramaturgyně? Copak vy odcházíte?

Ano, odcházím na konci roku 2016. Vracím se do rodného kraje, dokonce do rodného města – do Pardubic. V Divadle loutek mne vystřídá nová a čerstvější dramaturgická duše, přeju jí zdar, jakož i zatím „svému“ Divadlu loutek, které neopouštím s lehkým srdcem, ale s vědomím, že to tak má být.

A co soubor? Zůstane vše při starém, nebo přijdou také nové síly?

Soubor od příští sezóny občerství jedna nová dívčí tvář. Věřím, že se diváci mají na co těšit.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.