Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Nově vzniklý ostravský klub PANT připomenul odkaz nenahraditelného Václava Havla

Nově vzniklý ostravský klub PANT připomenul odkaz nenahraditelného Václava Havla

20.12.2016 15:31 Atd.

Na nový ostravský klub PANT na rohu Nádražní třídy a ulice Čs. legií se „ostravská kavárna“ už nějaký ten pátek zvědavě těšila. A v pondělí se dočkala, přičemž slavnostní otevření klubu se neslo v duchu neformálního vzpomínání na Václava Havla.

Zvětšit obrázek

Provoz klubu PANT v Moravské Ostravě zahájila beseda o Václavu Havlovi.
Foto: Vladimír Michna

Od smrti Václava Havla uplynulo v neděli pět let. V novém klubu PANT na svého někdejšího přítele z disentu i z Pražského hradu zde o den později vzpomínala třeba chartistka Petruška Šustrová. A začala poněkud tragikomickým příběhem, nicméně typicky českým. „Když mi přišla esemeska, že zemřel Václav Havel, zrovna jsem se v televizi dívala na pořad Otázky Václava Moravce, v němž se řešil nějaký zásadní problém. Kdo má pravdu, kdo nemá pravdu atakdále,“ poněkud ironicky vyprávěla plnému klubu PANT. Z obrazovky přitom o skonu exprezidenta dlouho nikdo nepromluvil. „Měli pocit, že řeší něco důležitějšího,“ líčila Šustrová.

Přitom tu smutnou informaci vědělo celé studio od začátku pořadu. „To je ta naše česká kotlina, zatímco většina státních televizí v západní Evropě kvůli úmrtí Havla přerušila na chvíli vysílání a tu zprávu oznámila. Tady ale řadu let slýcháme, jak byl ten Havel hroznej. A jak jsou hrozní havlisti,“ pokračovala.

Někdejší disidentka, stále činná publicistka a demokratická aktivistka Petruška Šustrová v Ostravě zdůraznila, že Havel je přes české přehlížení dosud nejznámějším politikem z východní Evropy, kterého uznává celý svět. „Říká se, že naším největším vývozním artiklem je Václav Havel,“ dával rád k dobru i prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Havel byl v českých dějinách politicky mimořádný úkaz. Připomeňme, že ve funkci prezidenta objel na pozvání mocných skoro celý svět. Všude přitom čekali, že i v jejich zemi přednese zásadní státnický a hlavně lidský projev, což se také stalo. Havlovi následovníci v pozici prezidenta se už však vývozním artiklem nestali a světové dějiny jejich existenci sotva zaznamenaly.

Někdejší tajemnice Václava Havla pro literární a divadelní agendu Anna Freimannová byla i Havlovou sousedkou. Z Hrádečku v Podkrkonoší. „Můj manžel Andrej Krob se s Havlem znal už od roku 1959, když spolu byli na vojně. Manžel měl po rodičích chalupu na Hrádečku, a když se v roce 1967 mělo uvolnit sousední stavení, Adrej o tom informoval manžele Havlovy,“ vzpomínala Freimannová v Pantu. „Tak jsme se stali sousedy, což pro mě byl určující moment pro celý můj další život.“ A nešlo jen o společný plot s Václavem. „I jeho žena Olga si mi stala ohromnou a velmi blízkou kamarádkou.“

Petruška Šustrová vyzdvihla kouzlo Havlovy osobnosti. Nebylo totiž člověka, který by po rozhovoru s tímto disidentem a později prezidentem odcházel s chladným srdcem. I ve zdánlivě banálních rozhovorech o všedních věcech Havel své partnery pokaždé k něčemu dovedl. „Aniž by chtěli, všichni odcházeli s pocitem, že na základě toho povídání musí něco vzniknout. Havel byl neuvěřitelně podněcující člověk.“

A právě Havlova empatie, a až kněžská schopnost naslouchat lidem všech sociálních vrstev, pomohla v roce 1976 sjednotit jednotlivé opoziční buňky ve společnou disidentskou platformu, v Chartu 77. „Propojil něco, co se třeba mně zdálo neslučitelné,“ dodala Petruška Šustrová. V Chartě 77 spojil máničky z undergroundu s bývalými reformními komunisty, kteří byli po sovětské okupaci v roce 1968 vyloučeni ze strany. „Nebo  hipísáky s křesťanským disentem. Jakoby Havel disponoval nějakou zázračnou kádinkou, v níž všechny ty proudy smíchal, načež se stal zázrak,“ přemítala chartistka.

0005

Z úvodního diskusního večera v klubu PANT. (Foto: Vl. Michna)

Zázrakem je i nový klub PANT na rohu Nádražní třídy a ulice Čs. legií. S velkolepou čítárnou, která je zároveň promítacím sálem či prostorem pro přednášky, literární čtení nebo intimnější koncertní vystoupení.

Namísto komerčního knihkupectví dostala Ostrava klub, který chce být především platformou pro udržování demokracie v českých zemích. „Nová totalita typu Gottwaldovy diktatury nebo Husákovy normalizace nám sice v rámci Evropské unie nehrozí, ale oklešťování lidských práv a svobod ano. Stačí se podívat na dnešní Polsko,“ upozornil přítomný chartista Tomáš Hradílek. A k polským hranicím je to z klubu PANT pouhých devět kilometrů.

Nový prostor nese oficiálně poněkud nevstřícný název: Kulturní a vzdělávací centrum PANT. Ve skutečnosti je to především klub s kavárnou, který si „vysnila“ skupina nadšených pedagogů spojená hlavně se spolkem PANT a s porubským Gymnáziem Olgy Havlové. Je tedy možné, že časem se klubu bude říkat U Pánka, neboť k nejvýraznějším iniciátorům Centra PANT patří někdejší podnikatel Petr Pánek, jenž ve spolupráci s dalšími pedagogy (např. Jiří Hruška, Tom Rett či Jiří Sovadina) stojí také za uznávaným webovým portálem Moderní dějiny.cz, který už léta pozvedá katastrofální úroveň výuky dějin 20. století v českých školách, hlavně historie po roce 1945. A nyní se jejich přičiněním zrodil i klub PANT, jenž je společně s Fiducií, Starou arénou, Lesem a obdobnými místy dalším pozitivním ostrůvkem v moři ostravské lhostejnosti, v němž lidé ochotně mění svobodu za konzum a dobré bydlo.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.