Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Dramatik William Shakespeare se v ostravském předvánočním Lese určitě cítil dobře

Dramatik William Shakespeare se v ostravském předvánočním Lese určitě cítil dobře

22.12.2016 01:00 Divadlo

V téměř každé hře Williama Shakespeara se vyskytují situace odehrávající se v lese. Tuto skutečnost si uvědomili Přemysl Bureš, majitel a provozovatel ostravského soukromého absintového klubu Les, a překladatel Shakespearova díla do češtiny Jiří Josek. A protože v klubu Les existují stoly štamgastů a kolem stolu číslo 3 sedávají ostravští básníci, spisovatelé, muzikanti, herci, výtvarníci a ostatní umělecká sběř, k realizaci myšlenky už nechybělo nic.

Zvětšit obrázek

Ze scénického čtení textu Jiřího Joska v klubu Les.
Foto: Roman Polášek

V setmělém podzemním sále Lesa svítilo večer 21. prosince velké množství svíček, žároviček a dalších nejrůznějších světýlek. Kolem velkého stolu posedávalo několik mužů a žen s reflektory na čele a všichni si četli to, co bylo napsáno na několika listech papíru. Četli si ve vybraných pasážích ze Shakespearových her, které do celku sestavil na místě přítomný Jiří Josek, jeden z účinkujících.

Představení, respektive scénické čtení, zahájil Přemysl Bureš, který nezapře svoji hereckou minulost v Divadle Petra Bezruče ani současnost (jako host hraje například v Komorní scéně Aréna). Vyjádřil se v duchu staleté pravdy: Shakespearovo dílo se podle něj opět protnulo se současností, a navíc s Ostravou. A aby těch umocnění nebylo málo, tak také s klubem Les.

_dsc0260

Ivan Motýl a Jiří Neduha v klubu Les. (Foto: Roman Polášek)

Na plakátu k večeru, který se stal jedním ze završujících programů ostravského roku 2016 věnovaného čtyřstému výročí úmrtí Williama Shakespeara, je napsáno i jméno spolupracujícího ředitele Národního divadla moravskoslezského Jiřího Nekvasila. A právem – toto divadlo přispělo k oslavám shakespearovského výročí měrou největší.

_dsc0137

Víla ze Snu čarovné noci. (Foto: Roman Polášek)

Ve sledu vybraných scén nechyběly výstupy z Krále Leara a z Macbetha, ze Snu noci svatojánské (v překladu J. Joska Snu čarovné noci), z Bouře a dalších her. V patnáctce účinkujících, v onom zmíněném osazenstvu stolu číslo 3, se objevila mimo jiné jména novináře a básníka Ivana Motýla, básníka Jakuba Chrobáka, kytaristy a zpěváka Jiřího Neduhy, pedagožky a dokumentaristky Moniky Horsákové a dalších výrazných osobností ostravského kulturního života. Scénář na základě textu J. Joska vytvořil Milan David, kostýmy navrhla Elli Motýlová, režie se ujal Vojtěch Štěpánek.

_dsc0173

Monika Horsáková při scénickém čtení v klubu Les. (Foto: Roman Polášek)

Publikum ocenilo vytvořenou atmosféru, která oscilovala mezi pohádkovým světem, fórem odsuzujícím lidské slabosti a nepravosti provázející lidstvo po staletí a projevující se dodnes nejen v běžném životě, ale i v mocenské praxi vládnoucích elit. Nechyběla však ani rovina erotická, scény plné lásky a něhy vedle scén překypujících nenávistí a strachem ze ztráty vlády a moci. Tedy vše, co Shakespearovo dílo činí nesmrtelným.

_dsc0269

Ze scénického čtení v klubu Les. (Foto: Roman Polášek)

Shakespearův les uzavřel letošní ostravské oslavy výročí úmrtí největšího alžbětince, divadelního autora, jehož hry jsou stále nejhranějšími tituly na celém světě. Autora, který ve svém díle geniálním způsobem popsal člověka se všemi jeho klady a zápory, silami a slabostmi. Stalo se tak v podzemí ostravského klubu, ve kterém se scházejí herci, básníci, spisovatelé, dramatici i věrní milovníci divadla a všeho ostatního umění. William Shakespeare tam večer 21. prosince 2016 byl s nimi a cítil se velice dobře.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.