Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Midnight Oil se vracejí na pódia a přijedou poprvé do ČR. Do Ostravy na Colours

Midnight Oil se vracejí na pódia a přijedou poprvé do ČR. Do Ostravy na Colours

17.2.2017 00:21 Hudba

Jedna z nejslavnějších australských kapel všech dob Midnight Oil právě ohlásila velký návrat a v rámci svého comebackového světového turné vystoupí vůbec poprvé v České republice. Její jediná tuzemská zastávka bude na festivalu Colours of Ostrava. Informaci zveřejnili pořadatelé a kapela v pátek. Spolu s britskými Jamiroquai, zpěvačkou Norah Jones či kapelami Imagine Dragons a alt-J půjde o největší magnet letošního ročníku. Kapela na světové turné vyjede po dlouhých čtrnácti letech.

Zvětšit obrázek

Kapela Midnight Oil. Zpěvák Peter Garret uprostřed.
Foto: Colours of Ostrava

Australská kapela Midnight Oil prodala milióny alb, získala jedenáctkrát cenu Australian Recording Industry Association, proslavila se hity jako Forgotten Years, My Country, Blue Sky Mine, The Dead Heart nebo písní Beds Are Burning, se kterou byla uvedena do americké Rock and Roll Hall of Fame.

„Přivítejme Midnight Oil v původní sestavě! Zpěváka Petera Garretta, bubeníka Roba Hirsta, kytaristu Martina Rotseyho, basáka Bonese Hillmana a klávesáka Jima Moginieho. Báječnou kapelu s mocným politickým étosem, pevnými názory a radikálním gesty představující černé svědomí nejen Austrálie,” říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

„Je lepší zemřít vestoje než žít na kolenou,” tvrdili vždy členové Midnight Oil. Uhrančivý melodický rock spojili s ostrými společenskými, ekologickými a protiválečnými protesty. „Jak můžeme tančit, jak se můžeme smát, když naše postele hoří. Přišel čas zaplatit,” zpívali v jedné z písní, trvající na přesvědčení, že Austrálie zemi původním obyvatelů ukradla a chovala se k nim drastickým způsobem.

V létě roku 1986 nasedli Midnight Oil do aut a rozjeli se s aboridžinskou kapelou Warumbi Band na turné do odlehlých aboridžinských oblastí: vystupovali na provizorních pódiích pod noční oblohou a večer se s hostiteli choulili u ohňů. Po návratu natočili přelomové album Diesel and Dust, držící se přes dva roky v žebříčku, čímž překonalo obrovský úspěch alba 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Třaskavou desku Blue Sky Mine pak proslavili po světě partyzánskou akcí: protestní koncert proti ekologické katastrofě způsobené ropným tankerem Exxon Valdez odehráli na valníku před budovou Exxonu na Manhattanu.

Konec v roce 2002 nepřišel z únavy ani ztráty síly, to jen Peter Garrett vstoupil do politiky: stal se nezávislým poslancem parlamentu a později ve dvou australských vládách ministrem životního a školství. Kapela se od té doby objevila na veřejnosti jen vzácně, vždy při benefičních akcích – naposled v roce 2009 na koncertu pro oběti obřích australských požárů. Zbývající členové se věnovali vlastním hudebním projektům. Garret z politiky odešel v roce 2013 a loni vydal své první sólové album A Version of Now.

Skupina k nadšení fanoušků právě dnes oznámila, že se vrací na koncertní pódia. V rámci turné nazvaného The Great Circle projede od dubna do listopadu celý svět: od komorního klubu v Sydney přes Brazílii, Severní Ameriku, Evropu včetně Ostravy, Nový Zéland a zpět do Austrálie.

Turné doplní vydání tří kolekcí nahrávek: první bude obsahovat všechna jejich LP a EP, druhá jejich CD a videa a třetí 4 CD/8 DVD ve sběratelské edici s dosud nevydaným materiálem nazvaným The Overflow Tank.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.