Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Obrazy budou kvůli dětem zavěšeny trošku níže, říká Jan Kunze, kurátor výstavy Josef Lada v Opavě

Obrazy budou kvůli dětem zavěšeny trošku níže, říká Jan Kunze, kurátor výstavy Josef Lada v Opavě

13.3.2017 05:00 Obraz & Slovo

Dům umění v Opavě zaplní od tohoto týdne stovky originálních obrazů Josefa Lady. Rozsáhlá expozice volně navazuje na úspěšně výstavy Opavské kulturní organizace (OKO) z minulých let. S jakými díly se na výstavě, která se koná od 15. března do 7. května, návštěvníci setkají a co nového jim o Ladovi řeknou, prozrazuje kurátor Jan Kunze.

Zvětšit obrázek

Jan Kunze před obrazy, které budou dva měsíce k vidění v Domě umění v Opavě.
Foto: Aleš Honus

Jaký je koncept výstavy obrazů Josefa Lady?

Pravda je taková, že lidé dnes o moderní výtvarné umění nemají moc velký zájem. Sázíme proto na známá jména, která lidi do galerie přitáhnou a která jim tam trochu přiblížíme a snad i ukážeme v nové světle. Každý se někdy setkal s Ladovými ilustracemi, ale existují další stovky jeho kreseb, které nikdo nezná. Snažíme se každý rok přinést nějaký velký projekt, který je přínosný a zároveň má blízko k lidem. Všechny ty velké výstavy, které u nás už proběhly, ať to byl Burian, Dalí nebo Warhol, měly vždy obrovskou návštěvnost.

Josef Lada nebyl jen kreslíř vesnických tancovaček a vodníků. Byl také ilustrátor, spisovatel a scénograf. Jak je výstava rozsáhlá? Reflektuje všechny jeho polohy?

U umělců s tak rozsáhlým dílem není možné obsáhnout vše. Výstava představuje průřez jeho výtvarným dílem, scénografie ani literatura se na ni nedostala. Na Ladovi je zajímavé to, že kreslil velmi propracované věci, než se dostal k tomu svému zjednodušenému stylu. Návštěvníci se tak mohou setkat se staršími novinovými ilustracemi nebo i samostatnými malbami, o kterých by nikdy neřekli, že to je Lada. Samozřejmě budou zastoupeny i jeho známé ilustrace, všechny ty malebné vesničky, vodníci a ponocní.

Najdeme na výstavě i nějaké opravdové rarity?

Výstava je plná rarit. Ze tří pater Domu umění je pouze to prostřední věnované Ladově tradiční tvorbě. Zbylá dvě patra jsou plná méně známých či úplně neznámých věcí. Jsou tam jeho komiksy z třicátých let, kresby kritizující buržoazii, a co mi přijde vzhledem k současnosti zajímavé, je tam i drobná kritika islámu. Ukazuje se tady, že Lada nebyl autor uzavřený ve světě svých idylických kreseb, jak ho mnozí vnímají, ale že také sledoval běh skutečného světa a vyjadřoval se k němu.

Jak bylo těžké všechny exponáty získat a z jakých různých míst se sem vlastně dostaly?

Půjčilo nám je celkem pět institucí: Galerie Sředočeského kraje, Moravská galerie v Brně, Galerie Zdeněk Sklenář, Památník národního písemnictví a Galerie výtvarného umění v Ostravě. Většinou nám tyto instituce poslaly soupisy děl i s náhledy a my jsme poté některá z nich vybrali. Nejnáročnější to bylo v případě Památníku národního písemnictví, kde rozsah materiálu vyžadoval osobní přítomnost. Dva dny jsme se tam s Radmilou Buchlovskou probírali tisícem kreseb, abychom jich nakonec vybrali kolem sto třiceti. A vlastně až tehdy, při objevování Ladových pokladů, se ukázalo, na čem výstavu postavíme. Jinak celý ten proces přípravy trval více než půl roku.

Můžete určitě počítat s velkým zájmem dětských návštěvníků. Jak jste se na ně připravili?

Samozřejmě víme, že tato výstava bude atraktivní i pro děti, takže všechny obrazy budou zavěšeny trošku níž než normálně. Pokaždé k těmto výstavám připravujeme také animační programy, které si školy velice oblíbily. Máme vždy větší poptávku, než jsme schopni reálně zvládnout. Pro ty nejmladší tam bude i dětský koutek.

Jaké další programy výstavu ještě doprovázejí?

Kromě prodejního koutku, kde si návštěvníci budou moci koupit hračky a upomínkové předměty s Ladovými motivy, bude ve dnech 13. 4., 20. 4. a 4. 5. od 17 hodin doplňovat výstavu komentovaná prohlídka O životě a díle Josefa Lady, kterou bude provázet Zdena Burianová, dlouholetá vedoucí Památníku Josefa Lady, která je rovněž Ladovou příbuznou.

Co pro vás osobně znamenají Ladovy obrázky?

Každý z nás se s Ladou setkal, není asi nikdo v České republice, ale ani na Slovensku, kdo by jeho obrázky neznal. A byť si dneska můžeme uvědomit, jak je jeho kresba vlastně jednoduchá, pořád ho máme v srdci a pořád nás dokáže na chvíli vrátit do dětství.

Josef Lada. Dům umění v Opavě, 15. března – 7. května 2017. Otevřeno od úterý do neděle, 10:00–18:00. Vernisáž se koná 14. března od 17 hodin v duchu staročeské zabíjačky, takže chybět nebudou jitrnice, prejt, tlačenka, škvarky a pivo. 

Radek Touš | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.