Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Jsme nejúspěšnější školou v soutěži Studentský design, říká ředitel ostravské SUŠ Martin Mikolášek

Jsme nejúspěšnější školou v soutěži Studentský design, říká ředitel ostravské SUŠ Martin Mikolášek

23.3.2017 00:00 Obraz & Slovo

Studentský design. To je název jediné přehlídky svého druhu zaměřené na práce studentů středních a vyšších odborných škol s uměleckými a uměleckořemeslnými obory. A na Studentském designu 2017 pobrala nejvíce cen Střední umělecká škola z Ostravy. „V letošním roce jsme jedinou školou, která uspěla se všemi pěti nominovanými pracemi,“ říká její ředitel Martin Mikolášek.

Zvětšit obrázek

Eva Šimelová: Stolička OneStep (1. místo v kategorii produktový design)
Foto: SUŠ Ostrava

Studentský designe má dlouholetou tradici, která se datuje k roku 1991 a tehdejší soutěži vyhlašované Design centrem. „Soutěž je zaměřena na spojení autorského designu s realizačním výstupem, jak je pro uměleckoprůmyslové školy typické,“ vysvětluje Mikolášek. Přehlídky se v letošním roce účastnilo přes třicet škol z České republiky, přičemž každá mohla do soutěže zaslat maximálně pět soutěžních prací. Soutěžilo se opět v pěti základních kategoriích: Produktový design, grafický design, multimediální tvorba, oděv – textil – obuv a v kategorii sklo. „Oceňuje se zejména funkčnost propojení autorské ideje a její realizace, a to jak po stránce výtvarné, tak technického provedení,“ líčí ředitel.

A jak už řečeno, všech pět ostravských prací postoupilo do finále soutěže, do něhož bylo nominováno pouhých třicet děl ze 150 soutěžních prací. Ve finále pak studenti z Ostravy bodovali v kategorii produktový design (1. a 2. místo), v kategorii multimédia (2. místo) a v kategorii grafický design (2. a 6. místo). Všechny nominované studentské práce jsou také aktuálně zpřístupněny veřejnosti v pražské Galerii kritiků, v Paláci Adrii, a to do úterý 4. dubna. „Cílem Studentského designu je usnadnit vstup nejnadanějších žáků a studentů do praktického života,“ věří ředitel Mikolášek.

Ostravské nominace a ocenění:  

Eva Šimelová – stolička Onestep, Dibond: 1. místo v kategorii produktový design
Vojtěch Cekr – Mailbox, Dibond: 2. místo v kategorii produktový design
Marie Vaňková – karty Hanafuda: 2. místo v kategorii grafický design
Emílie Smetanová – Jak lidé mluví: 6. místo v kategoriig grafický design
Petr Mischinger – Proč nám pijí krev, autorský film: 2. místo v kategorii multimédia

Fotogalerie oceněných prací zde

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.